Historiens sexigaste kvinnor

venus från willendorf

Venus från Willendorf, ca 28,000 f. Kr.

Uppdaterat 1 feb 2019

Stenåldern

För närmare 30,000 år sedan gjordes den här stenfiguren som kallats Venus från Willendorf. Kanske är det verkligen en kärleksgudinna, men det vet vi inte. Folk har gissat på allt från fruktbarhetssymbol och magiskt föremål till självporträtt, humor och pornografi. Vi vet att man gjorde skulpturer av överviktiga kvinnor under den äldre stenåldern, men vi vet inte om detta var något skönhetsideal.

.

venus de milo

Venus av Alexandros ca 120 f. Kr.

Antiken

Redan de gamla grekerna drömde om den perfekta kvinnokroppen. Vi börjar därför i Grekland det ödesdigra året 120 f. Kristus. Då tillverkades en staty, som fortfarande har stor betydelse för kvinnors skönhetsideal.

Ibland kan matematik skapa ett skönhetsideal. De gamla grekerna älskade matematik och räknade fram det gyllene snittet, de perfekta proportionerna. Enligt det gyllene snittet ska det lilla förhålla sig till det stora som det stora förhåller sig till helheten. Översatt till kvinnliga former betyder det att en tjej ska ha måtten 90-60-90. Dessutom ska hennes midja sitta två tredjedelar av kroppslängden ovanför marken. Självklart gav bildhuggaren Alexandros kärleksgudinnan Venus dessa perfekta mått, när han gjorde statyn för drygt tvåtusen år sedan.

.

gotisk skönhet

Gotisk ängel, sent 1200-tal

Medeltiden

Under medeltiden blomstrade den gotiska konsten, där kvinnorna avbildades som smala och pojkaktiga. Det är ett ideal långt från grekernas timglasfigur och kvinnliga kurvor.

.

maria

Jungfru Maria var ett populärt motiv och framställdes så här smal på 1400-talet.

.

venus födelse

1486 målade Botticelli en Venus som inte är överdrivet slank. Hon har inte heller den typiska timglasfiguren, utan en mer ”vanlig” kropp och en liten antydning till mage.

.

maria

1500-talet

Under 1500-talet fick Jungfru Maria lite rundare former.

.

venus

Venus av Rubens 1615

1600-talet

Gyllene snittet och slankhet var bara två av många skönhetsideal. När Rubens i början av 1600-talet målade Venus gjorde han henne så här fyllig.

,

Marie-Gabrielle Capet (1761–1818)

Marie-Gabrielle Capet, född 1761, självporträtt 1783

1700-talet

Under 1600-talet kunde ogifta svenska flickor, som haft samlag, piskas på stadens torg. Under 1700-talet var idealkvinnan istället en tonårsflicka som alltid var kåt och ville ha sex. Självaste Carl von Linné berättar i en bevarad föreläsning för sina studenter hur dom ska kunna hitta en flicka ”som alltid vill ha coitus”.

Hon är ung men har fyllt 14 år. Hon är smal med tindrande ögon och runda, fasta bröst. Hennes röst är stark och fin och hon sjunger gärna. Mentalt är hon självisk och hänsynslös mot de kavaljerer som får bestiga henne.

Där får vi 1700-talets kvinnoideal, både när det gäller utseendet och kåtheten. Sedan säger Linné att en fyllig kvinna påminner för mycket om en ko och att hon hellre ammar barn än ägnar sig åt sex! Kanske uppfattades den ungdomligt smala figuren som en signal om tonårigt sex för nöjes skull, frikopplat från barnalstring? I så fall en form av sex ,som stämde bättre med 1700-talets frigjorda syn på kåthet och njutning.

.

pygmalion 1763

Pygmalion 1763

1700-talet var ett frivolt århundrade då alla låg med alla och homosexualitet var högsta mode, åtminstone i samhällets topp. Barockens former byttes ut mot rokoko. Pygmalion var en staty av en perfekt kvinna, som plötsligt blev levande. Så här framställdes Pygmalion 1763.

.

sophia

Så här överdrivet smal målades Sveriges drottning Sophia, gift med Gustav III.

.

sophia gustav iii

Hennes former är nog mer realistiska på den här satiriska teckningen.

.

goya nakna maja

1800-talet

Vid sekelskiftet 1800 målade Goya Den Nakna Maja. Idealkvinnans kropp är fortfarande slank, men har fått kvinnliga kurvor.

.

naket 1855

Under 1800-talet kom fotokonsten och för första gången får vi nu se hur verklighetens kvinnor såg ut, inte bara hur konstnärer och bildhuggare förskönar sina modeller eller avbildar sina drömflickor. Från allra första början använde man fotokonsten till erotik och naket. Bilden ovan är från 1855.

.

viktoria 1881

Här är en äkta viktoriansk ung dam: Viktoria av Baden, 19 år, 1881.
Samma år gifte hon sig med Gustav V och blev senare svensk drottning.

.

Kvinnor med korsett var i princip antingen av högre samhällsklass eller prostituerade. I Stockholm raggade unga och fräscha prostituerade sina kunder bland överklassens män, som hade råd att betala. Därför klädde de sig som överklasskvinnor och flanerade i stadens finaste kvarter. Som en reaktion från samhället förbjöds prostituerade vistas i de nybyggda, lyxiga delarna av staden och man diskuterade till och med om kvinnor ur lägre klasser verkligen skulle få klä sig som fina damer!

.

1800-tal prostituerade

Prostitutionen under 1800-talet var enormt omfattande, i städer som Stockholm och London och även i USA. Det fanns därför många tillfällen att med kamerans hjälp föreviga prostituerade. Här är två kvinnor från Vilda Västerns bordeller.

.

elvira madigan

Elvira Madigan 1887

En kändis under 1800-talet var lindanserskan Elvira Madigan, född 1867.

elvira madigan

Elvira Madigan 1888

Men hon blev känd på ett tråkigt sätt: Genom sin olyckliga kärlek till en överklassman, som slutade med att båda begick självmord. I skillingtrycket som börjar ”Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann…” sjöng man om hennes tragiska öde. Hon blev bara 21 år.

.

miss gabrielle

Miss Gabrielle

Mer från cirkusens värld: 1800-talet var fascinerat av det avvikande och många har hört berättelsen om Elefantmannen, missfostret från en freakshow som blev engelska drottningens vän. Ett annat missfoster var den vackra Miss Gabrielle, Damen Utan Underkropp, född i Schweiz 1884. Hon var en mycket eftertraktad kvinna och var gift flera gånger. Så redan då insåg många att en kvinna utan ben inte är mindre attraktiv än någon annan. Hon började visa upp sig för pengar när hon var 16 år, vid sekelskiftet 1900. Miss Gabrielle arbetade med de största cirkusarna och från 1912 även med vaudeville, innan hon försvann från offentlighetens ljus. Bilden på Miss Gabrielle visar det viktorianska kroppsidealet med smal midja och hög barm. Den perfekta figuren åstadkoms med en hårt snörd korsett.

.

mode sent 1800-tal

Under en period i slutet av 1800-talet var det trendigt med en så kallad turnyr. Det var en utfyllnad under kjolen, som fick kvinnans bakdel att verka enorm. I kombination med korsett gjorde det henne farligt kurvig. Idealet var alltså en hyperfeminin figur med smal midja och stor rumpa.

.

zorn naken kulla

Zorns nakna dalkullor från slutet av 1800-talet har naturliga, fylliga former.

.

zorn naket foto

Målade Zorn kvinnor som dom såg ut i verkligheten? Ja, nyligen har hans fotografier upptäckts och nu vet vi att Zorn fotograferade nakna kvinnor och använde bilderna som förlagor när han målade. Och då som nu kunde vanliga tjejer ha olika typer av kroppar.

.

naken kvinna av bougerau

En drömkvinna från 1885: Femme au Coquillage av konstnären William Bougureau

.

pygmalion 1890

1890 hade den perfekta Pygmalion blivit så här fyllig. Jean-Léon Gérôme målade.

.

flicka på bordel i ne orleans 1912

1900-talet

Bilden visar en kvinna i New Orleans bordellvarter 1912. Det är mot slutet av den viktorianska perioden och man kan ana att en ny tid håller på att bryta in.

.

kvinna på bordell 1912

Här är en av hennes kollegor.

.

miss fernande naken i stol

Det här är Miss Fernande, född i Frankrike 1893 och världens första porrstjärna. Franska kort med henne såldes i miljonupplagor. Miss Fernande började mycket ung försörja sig som prostituerad och nakenmodell i Paris. Hennes pojkvän var fotograf och tog dom första nakenbilderna av henne 1908, när hon var 15 år. Under 1910-talet var hon erotikens första dam.

.

fernande olivier

Miss Fernandes pojkvän fotograferade även Picassos fru Fernande Oliviet, född 1881.

.

olive thomas vargas

Stumfilmsstjärnan Olive Thomas, 1894-1920
Porträtt av Vargas, sent 1910-tal

.

bathing beauties

Mack Sennet Bathing Beauties – sexigheten personifierad

1920-talet

Under det första världskriget skötte kvinnorna samhället medan männen låg i skyttegravarna. När männen kom hem igen ville kvinnorna inte återvända till de gamla omoderna könsrollerna. Den viktorianska perioden tog slut med det första världskriget 1918 – och skönhetsidealet förändrades snabbt. Kvinnorna slängde korsetter och snörliv för att få den rätta pojkaktiga figuren. Brösten, som fått push-up under den viktorianska perioden, skulle nu istället vara så små och platta som möjligt. Mack Sennet Bathing Beauties (bilden ovan) var handplockade i en oändlig kö av förväntansfulla unga kvinnor – och visar hur det nya sexighetsidealet såg ut.

1920-tal

Skyltdockan från tjugotalet visar hur en modärn kvinnokropp skulle se ut.

.

mary pickford spegel

Mary Pickford kallades Hela Amerikas Flickvän.

.

mary pickford

Genom kvartersbiograferna och veckotidningarna blev de amerikanska stjärnorna stora idoler även i Sverige. När Mary Pickford kom till Stockholm fylldes stadens gator av glada fans. Hur många stjärnor från Hollywood gör om det idag?

.

lilian gish

Lillian Gish 1928

En annan stor idol, och Ingmar Bergmans matinéfavorit, var den lilla spröda Lillian Gish, som alltid fick spela tonårsflicka trots att hon var vuxen. Bilden ovan är från 1928 och hon är 34 år. 1915 var hon 21 år och gjorde en rik sydstatsflicka, som Ku Klux Klan räddar från en gruppvåldtäkt. Filmen hette The Birth of a Nation. Den fick (redan då) kritik för sin rasism och hon gjorde den anti-rasistiska Intolerance året efter.

.

clara bow

Clara Bow

Nakna stumfilmsstjärnor

Clara Bow, född 1905, utnämndes till tjugotalets IT-girl och hade verkligen det där lilla extra. Uppväxt på Brooklyns tuffa gator kunde hon ta vara på sig själv och var ingen blyg viktoriansk viol. När Clara kom till Hollywood påstod hon att hon var sexton år, men var i själva verket bara fjorton. Hon gjorde 46 stumfilmer och fick snabbt erfarenhet som professionell skådespelerska. 1928 utnämndes Clara till den mest publikdragande skådespelerskan i USA. 1929 fick hon över 45,000 brev från fans på en enda månad.

.

clara bow 1929

Clara Bow var sprallig, orädd och förförisk. Hon utstrålade sex, självförtroende och målmedvetenhet – precis som tidsandan sade att en tjej skulle göra. Och det glada tjugotalet var så glatt att Hollywoods sexigaste filmstjärnor inte skämdes för att visa upp sig som Gud skapat dem. Här är Clara Bow naturell, tillsammans med inga mindre än Jean Harlow, Louise Brooks, Norma Shearer, Paulette Goddard och Barbara Stanwyck.

.

clara bow naken

Clara Bow, född 1905

Flickan med ”det” och en av de absolut största idolerna

.

jean harlow naken kropp

Jean Harlow, född 1911

En av 1900-talets stora sexsymboler, en tidig Marilyn Monroe.

.

louise brooks sexig kropp

Louise Brooks, född 1906

Flapper och en av de sexigaste stumfilmsstjärnorna

.

norma shearers kropp

Norma Shearer, född 1902

Sexuellt frigjord kvinna i filmer gjorda före Production Code

.

paulette goddard med rockring

Paulette Goddard, född 1910

Mest känd som flickan i Chaplins Moderna Tider

barbara stanwyck nude

Barbara Stanwyck, född 1907

1983 var hon med i TV-serien Törnfåglarna!

.

porrfilm 1920s

20-talets anonyma porrtjejer

1920-talet var en tid av kvinnlig sexuell frigörelse och därmed även en guldålder för den olagliga, pornografiska stumfilmen. Tjejerna är unga, vackra amatörer och verkar stolta och glada över att få visa upp sig. Handlingen är precis som i dagens filmer med onani, sexleksaker, lesbiskt, samlag, oralsex och trekanter.

.

1930

1930-talet

Redan i början av 1930-talet blev skyltdockorna kurvigare igen.

.

mae west

Mae West var filmhistoriens första verkliga MILF, här 43 år gammal i Go West, Young Man 1936. Hon var på alla sätt den lilla spröda stumfilmsstjärnans motsats och var särskilt känd för sina fräcka kommentarer typ ”Har du en pistol i fickan eller är du bara glad att se mig?”.

.

toby wing

Toby Wing var en liten söt 15-åring när hon började göra film med Busby ”Den Galne Koreografen” Berkeley. Men då hade hon gjort stumfilm sedan hon var tio år och även varit chorusgirl på Broadway. Här är hon 18 år 1934. Hon fick snabbt titeln ”The Sexiest Chorus Girl On Earth”.

.

chorus girls

Trettiotalet var de stora showfilmernas gyllene era och stjärnor som Joan Blondell och Ginger Rogers blev kända genom sådana filmer. Receptet för en framgångrik film var ”dames”. Med en vacker hjältinna och massor av söta balettflickor behövdes det inte så mycket handling eller bra sångtexter.

.

legshow

De mest spektakulära filmerna gjordes av Busby Berkeley i decenniets början och hans varumärke var att kameran frossade i balettflickornas sexiga kroppar. Han införde samtidigt standarden att alla chorusgirls skulle ha vackra ansikten och publiken fick alltid se dem i närbild. Också.

.

betty grable pin up

1940-talet

1940-talets främsta Pinup Girl var Betty Grable. Hennes ben sades ha perfekta proportioner och i en PR-kupp försäkrade filmbolaget dem för en miljon dollar.

.

rita hayworth 18 år

Rita Hayworth, född 1918, började dansa på scenen när hon var 12 år. Bara 15 år gammal upptäcktes hon av filmbolaget Fox och fick sedan bli filmstjärna när hon var 16 år. Med sin spanska bakgrund fick hon ofta spela sydamerikanska skönheter. På bilden ovan är Rita 18 år.

.

rita hayworth

Rita Hayworth i sin mest kända film Gilda från 1946.

Rita Hayworth var en stor sexsymbol under 1940-talet och hennes smeknamn var Kärleksgudinnan.

.

miss universe 1954

1950-talet

Femtiotalet var en tid för kurviga pinuppor och några av 1900-talets största sexikoner fick sitt genombrott då. På bilden ovan ser vi finalisterna i Miss Universe 1954. Ragnhild Olausson föddes 1934 i Alingsås och blev Fröken Sverige 1954. I Miss Universum 1954 blev hon femma. På bilden ovan står hon som sexa från vänster, 19 år gammal.

Senare skulle flickorna i skönhetstävlingar få kritik för att vara ohälsosamt underviktiga, men något sådant problem fanns inte på femtiotalet, kan man konstatera om man tittar på bilden ovan.

.

zarah norbo playboy 1958

Under namnet Zarah Norbo gjorde Ragnhild karriär som modell, här i Playboy 1958.

.

mamie van doren

Femtiotalet var inte bara en tid då det blev sexigt att vara kvinnligt kurvig. Dessutom var femtiotalet något av en återgång till den viktorianska tidens korsetter och snörliv. Utan korsetter och bysthållare hade de typiska femtiotalsformerna med getingmidja och torpedbröst inte kunnat åstadkommas. På bilden ovan ser vi B-filmsdrottningen Mamie van Doren med och utan underkläder.

.

marilyn monroe naken

Marilyn Monroe 1949, publicerad i Playboy 1953

Marilyn Monroe, född 1926, var 1900-talets största sexsymbol. Nakenbilderna som publicerades i första numret av Playboy 1953 hade Hugh Hefner kommit över genom att hon, som anonym modell, hade poserat naken för en kalender 1949. .

.marilyn monroe naken 1947

Earl Moran fotograferade den då okända Marilyn 1947.

.

some like it hot monroe

Inte ens en av världshistoriens största sexdrottningar slapp klagomål på sin vikt. I Some Like It Hot vägde hon lite mer än vanligt.

.

marilyn naken 1962

För att få rollen i Something’s Got To Give bantade hon ner sig sju kilo.

.

jayne mansfield

Jayne Mansfield, född 1933, hade hyperkvinnliga former.

.

jayne mansfield

Hon var nästan mer Marilyn Monroe än Marilyn Monroe själv!

.

arline hunter

Arline Hunter, född 1931, var modell och skådespelerska. Hennes kropp stämde så bra med femtiotalets ideal att hon förväxlades med Marilyn Monroe!

arline hunter 1948

Arline gjorde några så kallade stagmovies. Det var enkla kortfilmer med nakna flickor, en genre som var populär i USA på femtiotalet. En sådan film, där hon klädd i enbart högklackade skor flirtar med kameran, har många trott visar en ung Marilyn innan hon blev känd.

arline hunter porrfilm

Det har påståtts att Marilyn var med i en porrfilm. Men även där är det Arline och inte Marilyn vi får se. Den filmen är inspelad några år senare och både Arline och Marilyn hade varit utvikta i Playboy.

.

marilyn och arline hunter

Man kan onekligen se en viss likhet.

.

anita ekberg 1960

Ovan ser vi Anita Ekberg, som 19 år gammal blev Fröken Sverige 1951. Samma år tävlade hon för Sverige i Miss Universe i Long Beach. Tävlngen ledde till modelljobb i USA.

.

anita ekberg naken

1955 tog hon den här nakenbilden.

anita ekberg

1956 gjorde hon karriär i Hollywood och blev en stor internationell sexsymbol. Hon är mest känd för fontänscenen i Fellinis film La Dolce Vita 1960, (bilden ovan i svart klänning) då hon var 28 år.

.

twiggy 1966

1960-talet

And now for something completely different: Twiggy, 17 år, 1966. Sextiotalet var en brytningstid med olika strömningar och trender. Den mest framgångsrika fotomodellen under decenniet var trådsmala Twiggy, född 1949. Hon gjorde det coolt att vara smal och man hade till och med en tävling där man utsåg Sveriges Twiggy.

.

lena nyman naken

23-åriga Lena Nyman hade nog inte vunnit den tävlingen, men hon blev superstjärna i USA och Latinamerika genom filmen Jag är nyfiken gul 1967. Att hon visade sig naken var en stor sensation utomlands, men i Sverige skrev pressen att hon var för fet. Hennes stora, tunga bröst, som hade platsat i vilken porrfilm som helst idag, kunde få kommentaren ”Vilka jävla hängpattar!” av svenska biobesökare. Så visst påverkade Twiggy synen på den ideala kvinnokroppen.

.

lillemor ohlsson naken

Under 1960-talet var Sverige ledande inom sexfilm och svenska flickor blev internationella sexsymboler. Här är en bild ur filmen Som havets nakna vind (One Swedish Summer) 1968. Den 19-åriga flickan i huvudrollen hette Lillemor Ohlsson och hennes stora bröst fick dessbättre godkänt enligt tidens skönhetsideal.

.

raquel welch

Raquel Welch, 26 år 1966

Samtidigt fanns det superkurviga sexsymboler som Raquel Welch, född 1940. Här som grottkvinna i filmen Giganternas Kamp 1966.

.

raquel welch tåg

I en klassisk scen ställer sig Raquel Welch och duschar med kläderna på för att stoppa ett tåg. Det fungerar.

.

mamie van doren 1967 naken

Under 1950-talet var naket i amerikansk film otänkbart och B-filmstjärnan Mamie van Doren behöll kläderna på. Under sextiotalet kunde hon börja klä av sig, bilden ovan är från 1967 och hon är 36 år. Sin sista nakenroll gjorde den evigt unga sexsymbolen i filmen Slackers 2002, 71 år gammal.

.

marie liljedahl naken

Under 1960-talet blev de svenska flickorna kända över hela världen för att vara vackrast och mest frigjorda. Anledningen var den liberala svenska filmcensuren, som gjorde att svenska sexfilmer kunde ge den internationella biopubliken vad den ville ha: Sex. Den svenska flickan representeras här av Marie Liljedahl, född 1950, som gjorde film 1968-1971. Hon dansade balett och hade en liten läcker kropp som gick hem i USA. Filmen Ann och Eve de erotiska (1970), med Marie Liljedahl och Gio Petré i titelrollerna, blev en otrolig succé i USA. I dagens penningvärde spelade den in 910 miljoner kronor, alltså nästan en miljard. Den enda svenska film som drog in mer pengar i USA var Jag är nyfiken gul med drygt en miljard kronor. Lena Nyman trodde inte sina öron när hon fick höra att Jag är nyfiken gul var den mest sedda utländska filmen i USA.

.

ur kärlekens språk 1969

Hur frigjort var Sverige? Porrfilmens historia började den 2 oktober 1969 – på den stora premiärbiografen Rigoletto mitt i Stockholm City! Då visades världens första film med riktigt sex – och alla skulle se den. Filmen hette Ur kärlekens språk. Den hade premiär 1969-10-02 på Rigoletto, Rival och Riverside i Stockholm och man körde 13 föreställningar om dagen. Ute i landet visades 30 kopior. Utomlands demonstrerade kristna utanför biograferna där den visades och i en del länder beslagtogs upplysningsfilmen av polisen. I Sverige ville Skolöverstyrelsen visa den på högstadiet, men det sprack på att filmen fick 15-årsgräns.

.

sensuela dvd

I vårt östra grannland var flickorna vackra, men det gjordes bara ett enda försök att skapa sexfilm. Regissören Teuvo Tulio, som inte hade gjort någon film sedan 1956, fick 1964 plötsligt en lysande idé till comeback: Han skulle göra den första finska sexfilmen! Och han hittade efter tre års letande en passande hjältinna. Hon var 18 år gammal, 165 cm lång, med kurvorna på dom rätta ställena och vikten 52 kg. Marianne Träskman var helt okej enligt skönhetsidealet och till och med finalist i Miss Finland 1967. Hon vann inte tävlingen, men fick huvudrollen i Tulios film.

.

sensuela finland 1967

1967 startade inspelningen av Sensuela och Fröken Träskman fick det mer internationellt gångbara namnet Marianne Mardi. Det fattades pengar och Sensuela fick inte premiär förrän 1973. Premiären var i Kemi i finska Lappland. Knappt 700 personer såg filmen under den korta period den visades och det skrevs inte en enda recension.

Visst är Sensuela en kalkonfilm, men 1967 hade den nog kunnat få uppmärksamhet genom allt naket och sex, som med den tidens mått var ganska fräckt. 1973 gick Långt Ner i Halsen på bio och Sensuela var hopplöst föråldrad.

Vackra Marianne Mardi blev alltså ingen sexstjärna, men fick 23 år gammal små nakenroller i två av Jörn Donners filmer 1972.

.

marie forså anita ericsson flossie 1974

Marie Forså (till vänster) och Anita Ericsson i Flossie 1974

1970-talet

1970 kom uppföljaren Mera ur kärlekens språk och tidningarna skrev att den sista sexvallen var bruten, nu fanns det inte mer att visa. Biopubliken fick se onani, sexleksaker, samlag, lesbiskt och gruppsex när man besökte en sexklubb och en porrfilmsinspelning. Finalen är en scen som kunde vara hämtad ur vilken bättre porrfilm som helst. En kurvig blondin har oralsex och samlag med en man och sedan kommer eftertexterna. Även den här filmen blev en publiksuccé.

Sedan var nyhetens behag över och genren med upplysningsfilmer dog. Det var inte längre nödvändigt att låtsas ha folkbildande ambitioner för att visa flickor som hade sex. 1970-talet skulle bli ett årtionde då allt var tillåtet och porren i Sverige slog alla rekord. Bilden ovan är ur Flossie 1974, ett försök av den svenska eliten att göra porrfilm av internationell klass.

Läs allt om de svenska tjejerna som gjorde sex och porr!

.

gyllene snittet

Christina Lindberg (till vänster), född 1950, klär av sig i filmen Anita 1973

.

christina lindberg naknen 1970

Christina Lindberg, 19 år, i Rötmånad 1970

Att gå på porrbio eller sexklubb var trots allt ganska ovanligt, särskilt bland kvinnor. Däremot läste alla herrtidningar och där fanns det utvikningsflickor. 1970-talets främsta utvikningsflicka Christina Lindberg hade måtten 88-58-88 och motsvarade därmed gyllene snittet. Under sjuttiotalets första år stod den svenska utvikningsflickan på topp. Här är några utvikningsflickor från 1971 och 1972, som svenska tjejer och killar kunde njuta av när det begav sig:

.

marie ekorre naken

Marie Ekorre 1972

.

simonetta utvik

Fröken Sverige Simonetta Kohl 1971

.

christina grip i lektyr

Christina Grip 1972

.

utvikningsflicka 1971 fib aktuellt

Inga-Lill Karlsson 1971

Precis som 1920-talet var 1970-talet en tid av kvinnlig sexuell frigörelse. Att visa upp sig naken på film, teater, tv och i tidningar blev coolt. Kända svenska skådespelare lät kläderna falla i tv-filmen Badjävlar 1971. På gamla fina teatern Folkan vid Östermalms Torg visades pjäsen Oh, Calcutta! med helnaken ensemble. Om det inte räckte kunde man gå på sexklubb och se folk ha samlag på scenen. När deltagarna i Fröken Sverige 1971 som en del av tävlingen skulle vika ut sig nakna i FIB Aktuellt var det ingen som reagerade. På Gröna Lunds stora scen tävlade nakna flickor om titeln Miss Mässing. Prostituerade annonserade i Dagens Nyheter under rubriken Yrkes- och hantverkshjälp och gatorna var plötsligt fulla av söta flickor i övre tonåren som sålde sex. Porren släpptes definitivt fri 1970 och sedan var allt möjligt. Varken förr eller senare har det varit ett så sexliberalt klimat i Sverige.

.

christina schollin naken

Utvikningsflickorna var oftast 17-19 år, men under sjuttiotalet började även kändisar i olika åldrar vika ut sig. Här är Christina Schollin, 33 år, i FIB Aktuellt 1971.

.

jill taylor 18 år

Playboy ansågs ha världens vackraste utvikningsflickor, även om en del svenskar tyckte deras bröst var i största laget. Ovan ser vi supersöta Jill Taylor, 18 år, i Playboys kalender 1971.

.

brigitte bardot 36 år

Den största europeiska sexsymbolen i filmens värld hette Brigitte Bardot. Hon började jobba som modell i tonåren och slog vid 22 års ålder igenom som filmstjärna med Och Gud skapade kvinnan, bilden till vänster. 1970 var hon 36 år och gjorde sitt första utvik (till höger).

.

bardot naken

När Brigitte Bardot fyllde 40 år 1974 firade hon med att göra ett helnäck utvik. Fansen i hela världen jublade.

.

-.

Agnetha Fältskog, född 1950 och sångerska i ABBA, vek aldrig ut sig. Men hon utnämndes ändå till innehavare av världens vackraste bakdel och var en sexsymbol i stora delar av världen under slutet av 1970-talet.

.

tiny tove naken i porrtidning

Tove Jensen föddes i Sverige den 23 april 1958. När Tove var 21 år och gjorde sin första film 1979 såg hon mer ut som grannens tonårsdotter än som en typisk porrstjärna. Dessutom gjorde Tiny Tove grov pornografi med oskyldig inlevelse och det gjorde henne till den enda svenska porrstjärnan från förr som fortfarande är het på nätet. Toves produktioner var primitiva 8-millimeters kortfilmer, inspelade hemma i lägenheterna hos några hippies. Ibland hade någon annan ung tjej vägarna förbi och provade att göra lite porrfilm för att se hur det kändes. Tiny Tove gjorde tolv kortfilmer för danska bolaget Color Climax, med en sammanlagd speltid av hundra minuter.

.

fib aktuellt 1976

FIB Aktuellt 1976

Utvikningsflickans uppgång och fall

Utvikningsflickan och FIB-Aktuellt var institutioner i 1970-talets svenska folkhem. Tidningen hade en miljon läsare varje vecka, hälften av dem kvinnor. 1967 gjorde porrtidningen Private sensation när den presenterade nakna, namngivna svenska flickor med särade ben. Tio år senare började aktuelltflickan så småningom sära sina ben för tidningens läsare. Det hade varit en lång väg dit. Under 1960-talet låg fokus på flickans bröst, men bröstvårtorna doldes av hennes händer eller en slarvigt knuten blus. 1970 var hon helt naken, men på ett ganska oskyldigt sätt och på stranden eller i andra sammanhang där det var naturligt att ta av sig kläderna. Sextiotalets förföriska blickar hade bytts ut mot öppna, rättframma leenden.

I början av 1970-talet blev några utvikningsflickor kända och för till exempel Marie Ekorre och Christina Lindberg ledde berömmelsen till utvik utomlands och roller i B-filmer. I filmerna kunde de göra sexscener med fejkade samlag, men aldrig hårdporr. Porrbilder i Fibban var också , i början på 70-talet, fortfarande otänkbart.

FIB-Aktuellt publicerade den första samlagsbilden 1976 och snart började utvikningsflickorna sära på benen. Snart drog dom isär sina blygdläppar och utvikningsbilderna varvades med samlag och lesbiskt. Många artiklar handlade om den nya sexindustrin med porrfilm, liveshow, sexklubbar, poseringsateljéer och prostitution. Porren sålde: Nu var FIB-Aktuellt som mest lönsam för ägarna Bonnier.

Men herrtidningsbranschen var en koloss på lerfötter. Svenska tjejer insåg att utvik sällan eller aldrig ledde till någon karriär. Det gick helt enkelt inte att hitta svenska tjejer som ville vika ut sig. Då började tidningen anlita utländska nakenmodeller och presenterade dem med svenska namn.

Porrmotståndet ökade i landet och herrtidningarna ansågs kvinnoförnedrande. Fibban svarade med att döpa sexbilagan till Kvinnans Sexsidor, klä på modellerna på omslaget och fotografera heterosexuella par som poserade tillsammans. Men samtidigt krävde läsarna mer sex och porr.

Snart skulle de svenska herrtidningarna drabbas av flera dödliga slag: Först hemvideon, sedan hemdatorn och slutligen dödsstöten i form av Internet. Men om detta var man fortfarande lyckligt ovetande.
.

playboy 1972

Victoria Principal 1972

.

victoria principal playboy 1974 topless

pamela ewing nude 1974

Victoria Principal 1974

.

sexiga pam i dallas

Victoria Principal i Dallas

TV-serien Dallas var otroligt populär och gav en försmak av 80-talets ideal. Den nya kvinnan skulle vara vacker, vältränad, stylad, framgångsrik, kvinnlig och sexig. Allra sexigast var Victoria Principal, född 1950, som spelade Pamela Ewing. Snygga Victoria var 28 år när serien startade 1978. Då hade hon varit skådespelerska sedan 1972 och poserat för Playboy 1972 och 1974. Dessa bilder publicerades i tidningarna Playboy, Mayfair och High Society när hon blivit känd genom Dallas.

judith fritsch naken 1974

Judith Fritsch

Det spreds även ett rykte om en porrfilm från 70-talet med Victoria. Men det var den tyska porrstjärnan Judith Fritsch som förväxlades med stjärnan från Dallas.

.

lisa lyon

Lisa Lyon i Playboy 1980

1980-talet

Med 80-talet kom det nya spelregler för hur kvinnan skulle använda sin sexiga kropp. Sex med främlingar och gruppsex med kompisarna var ute, nu var det en fast kärleksrelation som gällde. Att vika ut sig var självförnedrande, men att vara topless på stranden och visa upp sin vältränade kropp var så rätt det kunde bli. 80-talets ideal var alltså en kombination av moralism och exhibitionism, porrmotstånd och sexiga bilder. Radikalfeminister från 70-talet gjorde avbön och erkände att dom tittat på fotomodellerna dom kritiserat och tänkt: -Så där vill jag också se ut!

.

sexiga underkläder 80s

Reklam för sexiga underkläder, 1980-talet

Och det blev ”tillåtet” att vara feminin och sexig igen. Efter 70-talets uniform med jeans, t-shirts och träskor kunde kvinnorna nu klä upp sig i sexiga underkläder, nätstrumpor, högklackade skor och hyperfeminina outfits. Baddräkterna var så snävt skurna att vi fick ett nytt ord: Bikinilinje. Manliga bodybuilders som Arnold Schwarzenegger gick i spetsen för en trend som totalt bröt med 70-talet: Att raka och vaxa bort allt kroppshår. Så småningom började kvinnliga porrstjärnor ansa, raka och vaxa sina underliv. Under 1980-talet skulle man vara FRÄSCH och vildvuxet kroppshår kändes kanske inte så fräscht.

.

victoria principal gymping 1983

perfekt kropp 1983

Victoria Principal, 33 år, 1983

1980-talet satte, precis som vår egen tid, kroppen i fokus. Victoria Principal från TV-serien Dallas var en av många tjejer som visade hur man kunde hålla sig i form. Då var det inte så vanligt att gå på gym och hon demonstrerade styrketräning man kunde göra i hemmet.

.

gymping 1983

TV:s gympingprogram med Susanne Lanefeldt blev den stora snackisen 1983. http://www.oppetarkiv.se/video/1732791/gymping

Före 1980 skulle ingen ha kommit på idén att muskler på tjejer kunde vara sexigt. Gymnastiklärare kunde säga att flickorna inte skulle styrketräna, för då kunde dom få fula, okvinnliga kroppar. Men Lisa Lyon, född 1953 och världsmästare i bodybuilding 1979, fick tjejerna att börja träna. Det var många som hade affischen med henne ovanför sängen och en skivstång på golvet.

.

lisa naken

Fotografen Robert Mapplethorpe tog en serie svartvita nakenbilder av Lisa Lyon 1982

.

lisa naken sjö

En bodybuilder som tävlar pumpar upp musklerna så dom fylls med blod, sväller och blir väldigt framträdande. När Lisa Lyon inte pumpat upp musklerna hade hon så här mjukt rundade former.

.

carola 1983

Svenskarna började vänja sig vid muskulösa kvinnor, men fortfarande fanns Twiggy-idealet delvis kvar. När 16-åriga Carola slog igenom i Melodifestivalen 1983 kallades hon ”Pingisbollen” och ”Lilla Fetknoppen”. Men hon var faktiskt inte fetare än på bilden ovan. Carola stack ut genom att vara kristen och när hon gick med i Livets Ord blev det rena mobbningen i media. Samtidigt var det förstås många som tyckte den begåvade tonåringen var söt och sexig. När Carola närmade sig fyrtio placerade hon sig ofta i toppen när svenska folket röstade fram landets sexigaste kvinnor.

.

madonna 18 år

Madonna 18 år

madonna 20 år

Madonna 20 år

madonna naken 21 år

Madonna 21 år

madonna nude book sex 34 år

Madonna 34 år

madonna 36 år

Madonna 36 år

maadonna topless 2014

Madonna 56 år

Madonna föddes 1958 och gjorde sina första nakenbilder när hon var 18 år. 1984 fick hon 26 år gammal sitt genombrott med Like a Virgin och blev snabbt en internationell sexsymbol.

.

lili och sussie

Under andra halvan av 1980-talet var de sjungande systrarna Lili & Sussie stora i Sverige. Unga, snygga, solbrända och vältränade stämde dom perfekt in på decenniets skönhetsideal. Solariebrunt ansikte, blonderat hår och ljusrosa läppstift var så rätt det kunde bli.

.

ulla-bella

Ulla-Bella aka Ola Ström, född 1948

En berättelse om det svenska 80-talets sexiga tjejer är inte komplett utan Ulla-Bella. Familjeprogrammet byggde på buskishumor, sexiga bikinibrudar samt kända gästartister, företrädesvis unga och vackra sångerskor. Här finns den rätta 80-talsdoften med bubbelpooler, frisyrgelé och folk som visar upp sina vältränade kroppar på beachen.

.

lili sussi

Precis som Samantha Fox, Mandy Smith, Lena Philipsson och Pernilla Wahlgren var Lili & Sussi med i tv-programmet. Var man en sexig sångerska på 80-talet skulle man få träffa Ulla-Bella min sekreterare.

.

anna book

En del okända tjejer, bland andra en ung Anna Book, fick också sin chans hos Ulla-Bella och Solstollarna.

.

samantha fox

Samantha Fox 1987

Samantha Fox, född i UK 1966, var en av 80-talets många sexiga sångerskor och under en period mycket populär, både bland barn och vuxna. Hennes två första LP-skivor, som släpptes 1986 och 1987, blev stora framgångar. Samantha var annorlunda genom att hon samtidigt var utvikningsflicka. Hennes stora, naturliga bröst väckte uppmärksamhet, liksom det faktum att hon gärna visade upp dem.

.

sam fox

Samantha Fox började posera topless som 16-åring och 1987 var den 21-åriga stjärnan helnäck i herrtidningen Penthouse. Samma år var hon med i tv-programmet Solstollarna med Ulla-Bella, den finaste svenska bekräftelsen på att en sångerska var sexig.

.

sexiga sabrina

Sabrina

Samanthas närmaste konkurrent var den två år yngre Sabrina Salerno, född i Italien 1968. Hon gav ut singeln Sexy Girl 1986 och slog igenom 1987 med hiten Boys.

.

traci lords

Traci Lords

The Golden Age of Porn på 70-talet var över. Samtidigt gav hemvideon en helt ny marknad och porrtjejerna blev snyggare. Traci Lords (född 1968) var superstjärnan och Ginger Lynn (född 1962) god tvåa.

.

ginger lynn

Ginger Lynn

Kroppskultur och ett nyvaknat intresse för träning och sunda vanor var en del av 1980-talet. En annan del var den högerkristna och fundamentalistiska vågen. Nyfrälsta högerkristna och gamla radikalfeminister förenades i kampen mot pornografi och sexiga kvinnobilder. Porrbranschens ansikte utåt från 1970-talet, Linda Lovelace, bytte sida och blev porrmotståndare. Sedan gjorde 1980-talets porrikon Traci Lords samma sak. När hon dessutom avslöjade att hon stulit en födelseattest, förfalskat sitt ID-kort och bara varit 16-17 år när hon gjort sina porrfilmer blev detta ett hårt slag mot porrbranschen.

I Sverige, som varit världsledande inom sexfilm ända in på 70-talet, nådde porrfilmsproduktionen botten under 80-talet. Svenska flickor läste Linda Lovelaces memoarer och kunde helt enkelt inte tänka sig att göra porr.

.

fräcka fredag

Tidsandan illustreras av att Malenas sexualupplysande tv-program Fräcka Fredag blev en stor snackis. Det fräcka låg i att hon visade kortfilmer med fransk mjukporr, som idag skulle vara barntillåtna. Nakenheten i programmet bestod av två manliga bodybuilders med bara överkroppar, något motsvarande med kvinnliga värdinnor var otänkbart i public service på 80-talet. Malena gästades av den tidens populäraste tv-karaktärer, som Ulla-Bella, Nattsudd och Kurt Olsson. Mycket mer 80-tal än så kan det inte bli!

.

sexiga rymdödlor

diana jane badler 1983

Tv-serien V slog ned som en bomb 1983 och dominanta utomjordingen Diana (Jane Badler, 30 år) blev idol och sexsymbol. Trots att hon var en rymdödla och åt smågnagare. Ungdoms- och kvällstidningar hade idolbilder av Diana. Ett fan skrev i en insändare till Expressen: -Jag älskar dig Diana och det gör inget att du är en ödla under skinnet.

.

playboy tjej

Kelly Tough, 19 år, 1981

lynda wiesmeier naken

Lynda Wiesmeier, 19 år, 1982

Devin DeVasquez 1985

Devin DeVasques, 21 år, 1985

kymberly paige 1987 playboy

Kymberly Paige, 21 år 1987

Under 1980-talet fick flickor från andra länder stå för den nakenhet politiskt inkorrekta svenskar ville ha. Playboy fanns i tidningsstället och tjejerna i den tidningen ansågs hålla en otroligt hög klass. Ovan ser vi några exempel.

Sverige, som varit den fria sexualitetens stamort på jorden, hakade på den amerikanska kristna högerns porrmotstånd och blev ett nymoralistiskt land. Svenska myndigheter flippade ut totalt. I en statlig utredning kunde man läsa att kvinnorna i porrfilmerna var kidnappade och blev våldtagna, torterade, stympade och till och med mördade framför kameran. Män som såg porrfilm blev inspirerade och gick direkt ut på stan och gjorde likadant med kvinnorna de mötte. Myndigheter och kommuner bojkottade hotellkedjor som hade kabelteve på rummen. Anledningen var att städerskorna inte skulle behöva torka bort sperma från teveskärmarna. Under många år fortsatte svenska riksdagsmän sprida myterna om att porrstjärnorna var kidnappade och drogade och oftast avslutade sin karriär med att bli mördade.

I vetenskapliga sexundersökningar tyckte svenska kvinnor att sex bara skulle förekomma inom fasta kärleksrelationer. Dom ansåg även att porr gjorde stor skada i samhället. Mellan Marie Forsås sista porrfilm 1977 och Hannah Graafs första utvik 1997 gick det tjugo år då den svenska kvinnan som visade sig naken ansågs framställa sig själv som ”kön utan hjärna” och ett viljelöst, passivt objekt åt de sexgalna männen.

.

topless mode

Men det var inte skamligt att visa upp sin vältränade kropp på badstranden. Ja, hade man kämpat i gymmet hela vintern var man väl värd att få lite uppskattande blickar på beachen. Paradoxalt nog kom även toplessmodet precis just då, mitt i en klimax av nymoralism. Plötsligt var alla kvinnor i parker och på badstränder klädda i enbart ett par minimala bikinitrosor. Efter några år av oblygt exponerade bröst försvann sedan toplessmodet lika snabbt som det kommit.

Men … samtidigt var något på gång när det gällde synen på kvinnans kropp. I USA började kändisar vika ut sig. Här är två superstjärnor i början av sina karriärer:

.

demi moore naken i oui

demi moore utvik 1982

Demi Moore, 19 år, i Oui mars 1982

.

kim basinger naken

kim basinger playboy

Kim Basinger, 19 år, i Playboy februari 1983

.

mariel hemingway naken

Mariel Hemingway, 21 år, i Star 80 1983

I Hollywood blev det okej att göra scener med naket och/eller mjukporr i seriösa filmer. Det började med tjejer som Mariel Hemingway (född 1961) i Star 80 1983, Kim Basinger (född 1953) i 9 1/2 vecka 1986, Isabella Rosselini (född 1952) i Blue Velvet 1986 och Demi Moore (född 1962) i Det Sjunde Tecknet 1988.

.

cindy crawford 22 år

cindy crawford 1988

Cindy Crawford, 22 år, i Playboy 1988

Supermodellen Cindy Crawford vek ut sig i Playboy 1988.

.

cindy naken 1998

Exakt tio år senare gjorde hon ett återbesök i tidskriften – utan kläder.

.

cindy 48 år

Sitt senaste utvik gjorde Cindy 2014, vid 48 års ålder.

.

anna nicole smith

1990-talet

Under 1990-talet blev glamourmodellen med kvinnliga kurvor och förstorade bröst populär. Anna Nicole Smith, född 1967, utsågs till Playmate of The Year 1992 och kallades världens vackraste kvinna.

.

anna reklam h&m

När hon visade underkläder för H&M blev det stor skandal i det porrfientliga Sverige.

.

helen wellton

Företaget Lap Power blev 1991 prickat av Näringslivets Etiska Råd mot Könsdiskriminerande Reklam, för att deras fotomodell var för sexig. Problemet var bara att kvinnan i annonsen var företagets ägare Helen Wellton, född 1961! Det blev den stora snackisen under ett par år och Helen Wellton lyckades få mycket publicitet genom den tragikomiska prickningen. I företagets reklam avbildades hon alltid lättklädd för att reta moralisterna och glädja sina fans.

.

helen wellton www

Kombinationen data och sexighet, två ämnen som blev heta under 1990-talet, gjorde den PR-sinnade företagaren till en av landets mest omtalade kändisar. Så här såg Helen Wellton ut när hon medverkade i Melodifestivalen 1997. Låten hette ”World Wide Web”. Förstås.

.

.

1993 fanns det 100 webplatser i världen. Redan då gjorde forskartjejerna i Cernettes den här musikvideon om det nya fenomen som kallades World Wide Web. Under många år hade Internet varit ett datanät för och av forskare. Med gränssnittet World Wide Web kunde vem som helst använda nätet.

.

alicia silverstone crush

Alicia Silverstone, 16 år i The Crush

Det fanns redan något som kallades BBS och man kunde ladda ner bilder med textbaserade program. Med www blev allt grafiskt och man kunde se bilder on-line. Otroligt! Sex drev www och den mest sökta och nedladdade tjejen på det tidiga nätet var – Alicia Silverstone.

.

alicia i badet 1995

Alicia Silverstone, 18 år i The Babysitter

alicia silverstone i underkläder

Alicia Silverstone, 36 år

Denna vackra dam är född den 4 oktober 1976 och slog igenom i filmen The Crush 1993, då hon var 16 år gammal och spelade en 14-årig lolita. The Crush är en thriller med erotik och förbjudna känslor. Alicias förföriska rollkaraktär är både tilldragande och skrämmande. Mest känd blev Alicia Silverstone som brat i komedin Clueless 1995. Hon gjorde även till exempel The Babysitter 1995, Batman och Robin 1997, Excess Baggage 1997 och Blast From The Past 1999, samt rockvideor med Aerosmith.  Alicia vann prisen ”Best Female Performance” och ”Most Desirable Female” på MTV Movie Awards 1996.

.

laure sainclair

Laure Sainclair, född i Frankrike 24 apr 1972
Började göra porrfilm 1996

Dom som gjorde porrfilm hade fått nöja sig med tjejerna som ställt upp. Att en fashionmodell skulle sadla om och börja göra porrfilm var en helt orealistisk önskedröm. Men under 1990-talet började sådant hända. På bilden ovan ser vi Laure Sainclair, fransk fashionmodell som en dag 1996, 24 år gammal, bestämde sig för att börja göra hårdporr. De följande tre åren medverkade hon i närmare tjugo porrfilmer, som blev mycket uppskattade av hennes fans. Laure Sainclairs modellkropp var perfekt enligt alla skönhetsideal, men att hon inte förstorade sina bröst var ändå lite udda i 90-talets sexindustri.

.

jenna jameson

Jenna Jameson, född i USA 9 april 1974
Började göra porrfilm 1993

.erika bella

Erika Bella, född i Ungern 23 aug 1972
Började göra porrfilm 1993

.

sarah young

Sarah Young, född i England 15 apr 1971
Började göra porrfilm 1989

Nu började flera av planetens vackraste kvinnor klä av sig och ha sex framför en filmkamera. Ovan ser vi några av 90-talets största sexstjärnor. Men Sverige var fortfarande ett moralistiskt och porrfientligt land.

.

hannah graaf naken 1997

Hannah Graaf 1997

Mot slutet av 1990-talet kändes 80-talets värderingar passé, till och med i Sverige, och så småningom blev det politiskt möjligt för svenska tjejer att vika ut sig. Två svenska glamourmodeller som gjorde stor succé 1998 var systrarna Hannah Graaf, född 1978 och Magdalena Graaf, född 1975.

Så här började det hela: 1996 gjorde OLW en reklamfilm för ostbågar. Rollen som stenåldersblondin gick till 17-åriga Hannah Graaf, som var ett nytt ansikte i branschen. Reklamfilmen visades på bio och tv och därigenom blev Hannah upptäckt av killarna på herrtidningen Slitz. När hon fyllt 18 hösten 1996 vek hon ut sig i tidningen. Strax därefter förstorade hon brösten och mars 1997 gjorde hon ett nytt utvik i Slitz. Under den fotograferingen visade Hannah lite mer än hon hade tänkt sig (bilden ovan) – och succén var ett faktum. Hennes storasyster Magdalena började följa med på kändisfester och de högbarmade systrarna fick erbjudanden att jobba ihop som modeller. Systrarna lyckades bli folkkära och när dom uppträdde på Liseberg och sjöng sin hitlåt kom det 30,000 skrikande fans!

Båda var frireligiösa och jobbade med att hjälpa föräldralösa barn i Indien – men det ville media inte lyssna på. Journalisterna ville bara höra om systrarna Graafs bröst.

.

hannah magdalena graaf 1998

När systrarna Graaf poserade tillsammans kunde folket inte få nog.

.

sharon stone 32 år

Sharon Stone, 32 år, i Playboy juli 1990

sharon stone 2015

Sharon Stone, 57 år, i Harper’s Bazaar 2015

Sharon Stone (född 1958) gick i princip så långt hon kunde utan att göra hårdporr i Basic Instinct 1992 och sedan var sexvallen bruten. Många av Hollywoods största stjärnor kunde nu låta fansen njuta av sina nakna idoler i laddade scener.

.

kate winslet naken i titanic

Kate Winslet, 21 år, i Titanic 1997

.

maria bonnevie nude

Maria Bonnevie, 28 år, i Jag är Dina

.

amanda ooms naken 36 år

Amanda Ooms, 36 år, i Så vit som en snö

När Kate Winslet (född 1975) gjorde storfilmen Titanic 1997 var det inte så konstigt att hon var naken i en scen. Men när bilderna dök upp på nätet och fansen kom med utskrivna bilder som dom ville få signerade blev Kate irriterad. Svenska Maria Bonnevie (född 1973) är vacker, välsvarvad och en av landets bästa skådespelerskor. Hon gjorde en del naket på film. Exempel är Den Vite Vikingen 1991, Syndare i Sommarsolen 2001 och Jag är Dina 2002. En annan vacker svensk skådespelerska som ibland klädde av sig var Amanda Ooms, född 1964.

Till en början kunde kändisarna bli arga när dom upptäckte att bilder, som kunde komma ur filmer, spreds på nätet, kunde ses av alla och låg kvar för evigt. Detta var en ny och ovan situation. Så småningom blev önskan att synas starkare än behovet av privatliv, kända och okända har aldrig spridit så mycket bilder och personliga uppgifter som idag. För dem som växt upp med nätet är det självklart att dela allt med alla – hela tiden och överallt. Men på 1990-talet var nätet, i form av World Wide Web, fortfarande något nytt.

.

pamela anderson naken

Pamela Anderson

Vid millennieskiftet ville fortfarande en majoritet av de svenska kvinnorna förbjuda porrfilm (SIFO 2000) – men synen på kvinnokroppen, sexighet och nakenhet hade blivit mer positiv. Plötsligt kunde kändisar bygga varumärke genom att visa upp sig utan kläder. Pamela Anderson hade redan, som en av de första kändisarna, släppt en egen porrfilm 1998. Att den söta tjejen från familjeserien Baywatch vek ut sig hade varit en liten sensation. Att hon gjorde porr blev en stor sensation – och hon skulle få efterföljare, som Paris Hilton och Kim Kardashian, under nästa millennium.

.

sexigaste kvinnan

Pernilla Wahlgren 2002

2000-talet

Och så har vi kommit till 2000-talet. I en omröstning 2002 utsåg tidningen Cafes läsare den då 34-åriga Pernilla Wahlgren till Sveriges sexigaste kvinna. Prinsessan Madeleine, 20 år, kom på andra plats.

.

prinsessan madeleine 2002

Här är Prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2002.

.

sofia hellqvist orm

Mer på kungligt tema: Prins Carl Philips nuvarande fästmö Sofia Hellqvist valdes till Miss Slitz 2004.

.

kim kardashian naken

Alla kändisar nöjde sig inte med utvik. Kim Kardashian, född 1980, spelade in en porrfilm med sin pojkvän Ray J 2003. Februari 2007 köpte Vivid filmen av Ray J, för en miljon dollar, och gav ut den på dvd. Många ville se den vackra kändisen med den kurviga kroppen ha sex och videon blev en stor succé.

.

kim kardashian bak

Kim Kardashian hävdade att filmen inte var avsedd att spridas, men den gjorde henne mer känd och beundrad. Hon gjorde även många utvik, bland annat i Playboy. Kims stora rumpa är en levande legend och hennes kurviga kropp bevisar att ett par extra kilon kan vara sexigt.

.

angelina jolie

Sedan millennieskiftet har Angelina Jolie, född 1975, flera gånger utnämnts till både den sexigaste och den högst betalda skådespelerskan i världen. Angelina Jolie har trots sina förutsättningar aldrig vikt ut sig, men däremot låtit kläderna falla i flera filmer. Sin första erotiska nakenscen gjorde, 18 år gammal, i filmen Cyborg. I Original Sin gjorde Angelina, då 25 år, en av Hollywoods hetare scener med mjukporr och många avundades nog hennes partner Antonio Banderas.

.

angelina jolie 16 år

Angelina Jolie 16 år

angelina jolie 18 år

Angelina Jolie 18 år

angelina jolie naken 21 år

Angelina Jolie 21 år

angelina jolie 23 år

Angelina Jolie 23 år

angelina jolie 40 år

Angelina Jolie 40 år

.

scarlett

rihanna

Två andra som ofta varit med på listor med världens sexigaste kvinnor i det nya årtusendet är Scarlett Johansson och Rihanna.

.

miley cyrus 22 år

miley cyrus naken

miley cyrus naken 2015

Miley Cyrus, 22 år, blev utsedd till världens sexigaste vegetarian 2015

.

kennedy leigh 2014

Porrfilm med Kennedy Leigh, 19 år, och Cherie Deville, 35 år, från 2014

2010-talets sexuella revolution

2010-talet var decenniet när ännu en frigörelse befriade kvinnans sexualitet. Till och med i länder med traditionella könsroller som Indien hade tjejerna fått nog och ville ha sex på sina egna villkor. I det porrfientliga Sverige började tjejerna se porrfilm. Och i porrfilmens värld gäller i högsta grad principen att alla kroppar är sexiga. Ovan ser vi en scen på det populära temat Milf on Teen, med två porrstjärnor som spelar mor och dotter.

.

porrstjärnor 2014

Här är två 18-åringar som debuterade 2014. So much for stereotypa skönhetsideal.

.

cherry pink

Lilla späda Cherry Pink, ungersk porrstjärna

eve angel

Fylliga och kurviga Eve Angel, ungersk porrstjärna

Cherry Pink och Eve Angel visar att en kvinnokropp inte behöver motsvara någon mall för att vara sexig.

.

fashion teens

Unga och slanka porrstjärnor är sexiga …

.

milf

Men en kurvig MILF är ännu populärare bland svenska tjejer just nu.

.

kurvor

Till och med modebranschen börjar inse att olika slags kroppar kan vara lika attraktiva. En del internationella toppmodeller drar numera stora storlekar. Självklart kan en klassisk catwalkmodell också vara sexig, men det är inte längre det enda godkända skönhetsidealet. Här är en bild ur Karl Lagerfelds fotoserie i Harper’s Bazaar, septembernumret 2013. Toppmodellerna har måtten 96-84-109 respektive 84-61-86.

.

modeller

Det är inte heller nödvändigt att ha någon speciell längd. Här är två toppmodeller, 175 och 203 cm långa.

.

lady gaga naken

Tjejerna har slutat skämmas

När Lady Gaga sliter av sig kläderna på scenen är det ett uttryck för kvinnlig styrka, oräddhet och självkänsla. De senaste åren har en stor majoritet av kvinnorna slutat skämmas över sina kroppar och sina därmed sammanhörande sexuella behov och känslor. Det har blivit coolt att vara kåt och okej att visa upp sin kropp. Och tur är väl det, eftersom man inte har en kropp. Man är en kropp.

.

nakenchock

…..

All text är publicerad som Open Knowledge och får kopieras och användas fritt!

home

Annonser

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s