George Harrison är inte den ende låtlånaren

cherry peas in a pod

Lika som bär

George Harrisons My Sweet Lord var en enorm hit och fångade den religiösa trenden i hippievågens efterdyningar. Andra religiösa låtar var till exempel Jeremy Faiths hit Jesus och musiken från Jesus Christ superstar. George Harrison hyllade Krishna, men på ett eukemeniskt sätt som många kunde ta till sig.

Men… var låten ett plagiat av He’s so fine från 1963? Tja, man kan höra likheten. 1976 dömdes Harrison att betala skadestånd, men de juridiska turerna fortsatte under många år. George Harrison sade själv att han inte medvetet plagierat, men kanske undermedvetet tänkt på den gamla låten när han improviserade fram My Sweet Lord under en ledig stund i Köpenhamn. Tanken var att kombinera fraserna ”Hallelujah” och ”Hare Krishna”. Melodin bara kom.

.


.

Johnny Cash Folsom Prison Blues är en stor klassiker. Både text och musik är mer än slumpmässigt lika den andra låten, kan man tycka:

.

.

bär

Calle Jularbo skrev Livet i Finnskogarna och decennier senare kom en amerikansk visa som ”råkade” ha samma melodi.

.

.

bär

Någon creddigare och mer trovärdig än Woody Guthrie är svårt att tänka sig. Men även han tycks ha lånat eller stulit. Och då gäller det melodin till hans mest kända låt. Woody Guthries This Land is your land är misstänkt lik en äldre sång med The Carter Family, When the world’s on fire – eller hur?


lika som bär

Chuck Berry stämde Beach Boys och vann. Och visst kan man höra likheten mellan Sweet Little Sixteen och Sufin’ USA.


lika som bär

Willie Dixon, som skrev You Need Love till Muddy Waters, stämde Led Zeppelin och vann. Lyssna och jämför själv:
.


.

lika som bär

Guldgrävarsången skrevs omkring förra sekelskiftet av Fredrik Arvid Bloom, en frikyrklig svensk-amerikan, men många tror melodin är traditionell. Det var väl därför Thore Skogman tyckte han kunde låna melodin när Sven-Ingvars behövde en nyskriven låt.


cherry peas in a pod

Den rockande samen kände troligen bara till den instrumentala rocklåten Red River Rock, som i sin tur bygger på visan Red River Valley. Att det finns tre låtar med samma melodi är mest en kul grej. Det är alltid roligt att sjunga ”Jag är lapp och jag har mina renar” om någon spelar Red River Rock. Den rockande samen sjöng även Där fjällbruden står, en svensk version av Home on the range, en annan amerikansk visa.


cherry peas in a pod

Det verkar som om den afrikanska sången Mbube blev fräckt stulen av giriga vita. Arvingarna till Solomon Linda har kämpat för rättigheterna och tydligen fått slåss mot bland andra den mäktiga Disneykoncernens advokater. På senare tid har många afrikanska och afrika-amerikanska artister gjort versioner av den här låten, som en hyllning till Solomon Linda och den afrikanska musikkulturen.


cherry peas in a pod

Those were the days med Mary Hopkins var på sin tid en megahit. Men likheten med den mycket äldre ryska folkvisan Dorogoy dlinnoyu är knappast en slump.


cherry peas in a pod

Det var inte Richie Valens som skrev La Bamba, det är en traditonell spansk-amerikansk sång. Den stora likheten mellan låtarna uppmärksammades tidigt, bland annat av Jim Kweskin som sjöng La Bamba och plötsligt gick över till Twist and shout. Många artister, bland andra Bruce Springsteen, har senare gjort om detta hyss som en kul grej.

Twist and Shout är starkt förknippad med The Beatles. Beatlarna gjorde en cover av Twist and Shout, precis som Bill Haley gjorde en cover av See You Later Alligator, som blev mer känd än Bobby Charles original. Den första, ganska okända versionen, av Twist and Shout spelades in av The Top Notes 1961. Producenten var ingen mindre än Phil Spector! Russel & Medley brukar anges som kompositörer, men melodin var som sagt väldigt lik La Bamba. Enligt en uppgift var Twist and Shout inte ett plagiat av La Bamba utan en medveten hyllning till den spansk-amerikanska musiken.


.

cherry peas in a pod

2002 tyckte somliga att Håkans Hellströms När jag ser framåt var ett plagiat av Andrew Lloyd Webbers Pie Jesu från 1985. Singeln drogs tillbaka när den sålts ett par veckor. Ingen vill väl bråka med Andrew Lloyd Webbers advokater.


cherry peas in a pod

Bo Nordin tipsar om en låt som är misstänkt lik Shakiras Waka Waka. Det är en afrikansk låt, här i latinamerikansk version från 1980-talet:


cherry peas in a pod

Adam tipsar om Eurovisionsschlagern. Här kan man nästan också tala om lika som bär, eller hur?


cherry peas in a pod

Et fall där upphovsrättsinnehavaren förlorade och fick betala rättegångskostnaderna på 395,000 dollar. För att kunna betala måste hon sälja copyrighten som hon försökte försvara! 1926 skrev Kid Ory låten Muskat Ramble. Country Joe skrev en protestsång mot vietnamkriget, som han kallade I feel like I’m fixin’ to die rag. Arvtagaren till copyrighten för Muskat Ramble stämde honom, men förlorade alltså. Det var kanske rätt, men visst kan man sjunga ”one, two, three” i refrängen…


.

Amerikanerna tror att How Great Thou Art är en amerikansk hymn. Elvis lär ha sagt att så bra gospel inte kunde komma från något annat land, allra minst Sverige, när han fick höra att melodin var svensk. Men svensk är den och originalet heter O Store Gud – kanske den mest spelade svenska låten i världen.

.


.

cherry peas in a pod

Frank Zappa försöker inte dölja att han lånat melodin från Stranded In The Jugle till Dinah-Mo Hum. Ibland spelade han båda låtarna efter varandra på sina konserter. Great Google-Moogle!

.

.

cherry peas in a pod

.

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s