TV var bättre förr: Manolito och en rymdödla

manolito

Om man säger Henry Darrow säger folk: -Henry who? Men om man säger Manolito blir det annat ljud i skällan. Denne 34-åring gjorde entré via TV-serien High Chaparral, erövrade det svenska folkhemmet och gjorde alla flickor, inklusive Lill-Babs, knäsvaga.

.

.

Att kvinnor hade sexfantasier om en kändis under samlaget kallades Paul Newman-syndromet. När High Chaparral startade 1967 fick Herr Newman (född 1925) säkert konkurrens – men sådant talade man inte högt om på den tiden. Däremot satte tjejerna helt öppet upp bilder på Manolito ovanför sina sängar och suckade att han var SÅ GULLIG!

Det väckte ett visst uppseende att TV-chefen Nils Erik Bæhrendtz (född 1916) personligen presenterade och introducerade serien för tittarna. Det här var hippietid, peace och protester mot kriget i Viet Nam, så våldet i västernfilmer var mycket ifrågasatt. Just därför blev TV-serien mer och mer parodisk och många avsnitt var rena söndagsskolesagor. Men det gjorde inget, så länge Manolito var med. Manolitos gimmick var att skratta och en manlig recensent kallade honom ”Victorias ständigt fånflinande bror”. Men tjejerna slukade Manolito med hull och hår. (Det gjorde säkert många killar också, men sådant talade man inte högt om på den tiden. Mer frigjort än så var inte sextiotalet.)

.

linda cristal bikiniSeriens kvinna, Mamma Victoria, lanserades inte som någon sexsymbol och blev inte heller svensk idol på samma sätt som Manolito.

.

linda cristalLite konstigt eftersom det verkligen inte var något fel på 33-åriga Linda Cristal (Marta Victoria Moya Burges) från Argentina, stor idol i den spansktalande världen. Snygg tjej och den kroppen gick inte av för hackor. Kanske framställdes hon som för tråkig och madonnalik i High Chaparrall?

.

linda cristal 1957Linda var ingen nybörjare och den här bilden togs 1957. Enligt IMDB hade hon 44 roller i filmer, tv-filmer och tv-serier 1953-1985. 1958 spelade hon Sandra Roca – the Argentine Bombshell i The Perfect Furlough med Tony Curtis.

.

linda cristal 70sGamla fans skulle kanske vilja se nakenbilder på Victoria efter alla dessa år? Några sådana tycks inte finnas, men under en period på 70-talet var det modernt med genomskinliga överdelar utan BH under. Här demonstrerat av en annan Linda med efternamnet Lovelace:

.

linda lovelaceMin storasyster hade en genomskinlig blus när hon var tonåring och sade att alla män blev så artiga när hon hade den på sig. Dom log, höll upp dörrar och var riktiga gentlemen. Att som Linda Cristals snubbe ha skjortkragen ovanpå kavajen kallades ”vingar” och ansågs minst lika sexigt.

.

tajta byxorKillar hade inte genomskinliga kalsonger, men däremot väldigt tajta brallor enligt principen ”what you see is what you get”.

En liten nostalgisk utvikning om mode. Och apropå utvikning: I början på 70-talet fanns det helnäck utvikningskillar i tjejtidningarna, även kändisar, men Manolito ställde tyvärr inte upp.

Det var Manolito och Victoria. Dom andra skådespelarna i High Chaparral då? Ärligt talat så gjorde dom nog inget större intryck på någon.

.

high chaparralHigh Chaparall lades ner 1971 och därmed var Manolitos storhetstid i Sverige över. Många tyckte serien hade blivit ”larvig” och det blev inga stora protester när den försvann. Den så kallade larvigheten var ett resultat av att man försökte göra High Chaparral barn- och familjevänlig. Native Americans framställdes på ett stereotypt och fördomsfullt sätt, men det hörde liksom till i västernserier och ingen klagade.

.

manolitoManolito dök helt oväntat upp i en ännu större TV-favorit: Dallas 1983. Men då var det mest en kul grej att den gamle västernhjälten var tillbaka i rutan.

.

manolito skrattarHenry Darrow föddes som Enrique Tomas Delgado i New York 1933. Eftersom hans föräldrar var från Puerto Rico fick han spela mexikan i High Chaparral. Enligt IMDB hade han 137 roller i TV-serier och filmer från 1959 till 2012. Ett imponerande CV som förmodligen få svenskar känner till.

.

manolitoFör oss kommer han alltid att förbli den skrattande Manolito. En gång på sextiotalet.

.

.

rymdödlorEPILOG

Västernserier skulle snart bli ute. Rymdödlor i tajta overaller och ridstövlar gick däremot bra. Hur ödlornas kroppar plötsligt kunde motsvara det jordiska skönhetsidealet framgick inte. Och varför skulle ödlor ha bröst när dom inte är däggdjur? Men ingen brydde sig om sådana petitesser. Och enligt principen ”tjejer vill titta på tjejer” var det återigen i första hand kvinnlig fägring som bjöds tv-tittarna – precis som i megasuccén Dallas.

.

jane badlerTv-serien V slog ned som en bomb 1983 och dominanta utomjordingen Diana (Jane Badler, 30 år) blev lika stor sexsymbol i Sverige som Manolito varit. Trots att hon var en ödla och åt smågnagare. Ungdoms- och kvällstidningar hade idolbilder av Diana. (För då fanns det inget nät att ladda ner bilder från.) Ett fan skrev i en insändare: -Jag älskar dig Diana och det gör inget att du är en ödla under skinnet.

Det är vad man kan kalla sann kärlek!

.

.

Home

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s