Den mest eftertraktade kvinnan när nätet var ungt

.

1993 fanns det 100 webplatser i världen. Redan då gjorde forskartjejerna i Cernettes den här musikvideon om det nya fenomen som kallades World Wide Web. Jag kan lugna vän av ordning med att dom sjunger CLICK me och ingenting annat. 1993 debuterade även en helt annan kvinna, men först lite mer musik med Cernettes, om något så sexigt som en partikelaccelerator, eller collider som dom kallar den.

Texten fångar nördighetens väsen i ett nötskal: -You never spend your nights with me. You don’t go out with other girls either. You just love your collider. Extra pluspoäng för tidstypiska tekniska referenser. Det får mig att minnas den underbara tid när jag man satt på krogar och fester och diskuterade hexkod. Drog någon fram en manual eller programlista var kvällen räddad. På ett sätt var det roligare när inte allt fanns ett klick bort på nätet. Men den tiden är sedan länge förbi och förändringen började det bitterljuva året 1993.

.

.

Under många år hade Internet varit ett datanät för och av forskare. Med gränssnittet World Wide Web kunde vem som helst använda nätet.  Killarna (för det var mest killar i början) som använde nätet gjorde det inte bara för att snacka om sina colliders och reservkraftsaggregat, utan även för att ladda ner bilder. Företrädesvis på lättklädda unga personer av kvinnligt kön. Och alla hette GIF  i efternamn. (Vilket på den tiden inte hade något med animering att göra.)

Om man skickade ett e-mail till ett stort företag var det ungefär femtio procents chans att dom svarade. En tidstypisk konversation:

-Jag skickar ett mail!
-Bra … vilken version av MIME har du?
-Du, jag ringer.

Youtube, Spotify och Google var det ingen som hade hört talas om. Inte heller bloggar, molnet eller att gilla bilder. Men man laddade ner GIF-bilder och ASCII-filer så telefonmodemet glödde. Det hade man kunnat göra på BBS i många år och en vanlig syn på Internet var att det helt enkelt var världens största BBS. Det där med att länka istället för att ladda ner var ett så nytt koncept att det skulle ta ett tag innan folk greppade det. Det häftiga med www var inte att alla datorer hängde ihop, det var att det var så stort och att det fanns så mycket att söka och ladda ner.

Den som flest sökte och laddade ner hette Alicia Silverstone. Därför utnämndes hon till den mest eftertraktade kvinnan på nätet.

.

alicia silverstone 1993

Alicia Silverstone i The Crush

Denna unga dam var född 4 oktober 1976 och slog igenom i filmen The Crush 1993, då hon var 16 år gammal. The Crush är en thriller på lolita-tema med erotik i luften och förbjudna känslor under ytan. Alicias förföriska rollkaraktär är både tilldragande och skrämmande. Dels för att hon balanserar på den knivskarpa eggen mellan oskyldigt barn och sexuell varelse, dels för att den söta och duktiga familjeflickan visar sig ha en mörk sida. I motsats till Stanley Kubricks ur-Lolita är hon förövaren och inte offret. Mer kan jag inte berätta utan att det blir en spoiler.

Precis som Zara Larsson var Alicia tvungen att skaffa ett intyg för att få arbeta kvällstid som minderårig. Kvällsarbetet lönade sig snart, efter succén med Clueless fick Alicia (enligt Wikipedia, men det kan vara sant ändå) ett filmkontrakt värt ett tiotal miljoner dollar. (I storleksordningen hundra miljoner kronor i dagens penningvärde.)

SPOILERVARNING!

Den här fanfilmen kräver en stor spoilervarning, men ger en bra bild av Alicias karaktär i The Crush:

.

.

alicia i badet 1995

Alicia Silverstone i The Babysitter

Mest känd blev Alicia Silverstone som brat i komedin Clueless 1995. Hon gjorde även till exempel The Babysitter 1995, Batman och Robin 1997, Excess Baggage 1997 och Blast From The Past 1999, samt rockvideor med Aerosmith.

.

alicia silverstone uniform knästrumpor

Somliga säger att succén med Clueless till stor del kan förklaras av Alicias knästrumpor. En tonårsflicka i knästrumpor och skoluniform sägs ha en speciell effekt på vissa personer. Eller tydligen ganska många, i så fall. Ja, en del tänder på knästrumpor och en del tänder på reservkraftsaggregat. Vi gillar olika.

.

alicia på stege

Mina personliga favoriter är någon-får-en-skruv-lös-filmen The Crush och skyddsrumsfilmen Blast From The Past. Alicia Silverstone som Batgirl, klädd i svart läder, låter som en dröm och det var en film med stor budget. Men tyvärr är det, enligt min enkla mening, en usel film. Både som Batman-film och som Silverstone-film. The Babysitter är ganska bra och handlar om förbjudna drömmar och vad som egentligen händer på riktigt. Även den filmen har vissa Lolita-vibrationer.

.

alicia silverstone strumpor

På 90-talet kom möjligheten att photoshoppa bilder och under en kort period var det stort hallå när politiker och kändisar fick sina huvuden satta på porrstjärnor som utövade sina yrken. Det gjordes en del fejkade nakenbilder och bilder med genomskinliga kläder med Alicia Silverstone. Men folk tröttnade snabbt och idag är bilderna sedan länge glömda. Precis som de fejkade bilderna med Carola, Ingvar Carlsson, Married With Children  och andra från den tiden.

.

christina applegate

Apropå Married With Children så var Kelly (Christina Applegate) också väldigt populär på det tidiga nätet. Jämfört med den lilla späda skolflickan Alicia var Kelly mer urtypen för en sexig och kurvig blondin. Kelly var dessutom en riktigt dum blondin, varje gång hon lärde sig en ny sak blev det fullt i hennes hjärna och hon glömde en sak hon redan kunde.

.

alicia silverstone sexig bild

Alicia vann prisen ”Best Female Performance” och ”Most Desirable Female” på MTV Movie Awards 1996. Och dessutom var hon alltså under en period den mest eftertraktade kvinnan på nätet.

.

.

1999 hamnade vår hjältinna på femte plats i VH1:s lista över 90-talets 40 hetaste.

.

alicia silverstone naken

2004 utsågs hon till den sexigaste kvinnliga vegetarianen. På samma sätt som bland andra Pamela Anderson utnyttjade hon sitt utseende för att göra reklam för djurens rättigheter och vegetarianism.

Du som drömmer om att få se Alicia naken får … fortsätta drömma. Naknare än så här blir det tyvärr inte och de nakenbilder som finns är fejkade.

 

.

alicia silverstone lingerie

alicia silverstone i underkläder

alicia silverstone strumpor 2012

alicia silverstone i klänning

Sedan dess har Alicia Silverstone fortsatt som skådespelerska (men inte haft riktigt stora roller i riktigt bra filmer), uppträtt på Broadway, skrivit böcker, propagerat för veganism och fött barn. 2012 poserade den 36-åriga mamman i underkläder för Bullett Magazine. Och det var inga dåliga grejer.

.

.

För er som föredrar reservkraftsaggregat kommer det ett sådant här. Straight from The Cold War. Spola fram till 6.15. YNF! Som James Fjong skulle ha sagt.

Hem

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i Flickor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s