Salton Citys uppgång och fall

salton sea

Salton City
Juvelen i de övergivna platsernas krona

Kolla vädret i Salton City just nu (dom är 9 timmar efter Sverige.)

Här är en kort introduktion till Salton City på Vimeo.

En officiell rapport från 1963 berättar att området runt Salton Sea hade en miljon besökare per år.

Huvudorten Salton City hade:

* En marina med 137 båtplatser i vattnet och 150 på land

* En yachtclub med 2500 medlemmar och 100 besökare per dag

* En golfbana

* En flygplats

* Ett affärscentrum

* 15,000 avstyckade tomter

Det är kusligt hur bra rapporten förutspår vad som kan hända inom 20 eller 40 år. Med ökande salthalt i sjön kan områdets rekreationsvärde minska och den ekologiska balansen i sjön förstöras med fiskdöd som följd. Exakt 50 år senare kan man bara konstatera att rapporten fick rätt. Salton City 2013 är en spökstad som stinker av död fisk och död sjöbotten.

salton sea pool at motel

Salton Citys hjärta var North Shore Beach med den exklusiva North Shore Marina. Där fanns hotell, restauranger och annat som hör till en tjusig semesterort. I slutet av 90-talet fanns bensinstationen kvar, men den låg delvis ute i sjön och på ytan av vattnet kunde man se regnbågsfärgade slöjor av bensin. På stranden fanns det stora L-formade motellet med tennisbanor och pool. Det revs i oktober 2008 när man skulle börja renovera The North Shore Beach Yacht Club. Så här såg motellet ut i juli 2008, alltså strax innan det revs:

palms motel

Palms Motel har stått övergivet sedan slutet på 70-talet och var en skugga av sitt forna jag när den här filmen spelades in 2010:

.

De andra tre klippen i serien verkar ge en ganska bra bild av North Beach 2010. Förfallet och övergivet. Salton Sea bjuder på smått surrealistiska motiv och det är kanske inte så överraskande att man plåtat modebilder där.

Allt i Salton City är inte förfallet och övergivet. Med Google Maps Streetview hittar jag ett hus som verkar både fint och bebott:

salton city

MEN: Så här ser Downtown Salton City ut om man vänder sig bakåt:

salton city centrum

Av en ren slump fastnade jag för det här huset i Google Maps. Av ett märkligt sammanträffande ramlar jag på samma hus igen – när jag går in på Youtube. Nu är huset tömt och till salu, så här såg det ut i december 2012. Först till kvarn…

.

.

Salton City hade, så vitt jag vet, tre motell. Palms Motel har stått övergivet sedan slutet av 70-talet och är idag helt sönderslaget. Även ljusskylten på en hög ställning, som syns på en del gamla bilder, har idag stenkastare gjort processen kort med. Det L-formade motellet med pool och tennisbanor på stranden revs av någon anledning 2008. Ett tredje motell stängde för inte så länge sedan. Strax efter stängningen kunde en pyroman inte låta bli att fjutta på det. Sedan kom bulldozers och jämnade de utbrända ruinerna med marken.

Ena dagen ett tjusigt motell där människor möts och förverkligar sina drömmar om den perfekta semestern eller det kittlande förbjudna sexuella äventyret. Andra dagen en ruin, där fåglarna är de enda gästerna. Tredje dagen en knappt märkbar skiftning i marken där det en gång stått en byggnad.

.

norman bates

Men verkligheten är sällan entydigt svart eller vit. Döm om min förvåning när jag upptäcker att det ska finnas ett öppet motell i Salton City! Ray & Carol’s Motel By The Sea låter ju förtroendeingivande. Det finns t.o.m en (möjligen fejkad av ägaren) recension från april 2013: Paret som drev motellet har avlidit, men en yngre släkting driver det vidare. Sajten för hotellbokningar säger dock att det inte finns några erbjudanden med priser från detta ställe just nu.

Enligt Google Maps ligger det minimala motellet nere vid stranden, i anslutning till husvagnsparkeringen som tydligen fortfarande har några gäster. Detta lilla hörn av staden, som tycks vara relativt levande, har dessvärre inte dokumenterats av alla fotografer och filmare som funnits på stranden de senaste åren. Reklamen framhåller att det är gratis parkering, men på Google Maps ser parkeringen tom ut. Så det är kanske inget motell i den bemärkelsen, utan snarare någon kvarboende som har bed & breakfast till enstaka gäster, i sin döda morsas förfallna motell, som extraknäck? Norman Bates heter han.

De flesta tomterna i området är obebyggda. Från rymden ser de ut som små fyrkantiga, nyplöjda åkerlappar, men det är alltså tomter som styckades av och jämnades ut med en schaktmaskin någon gång på 50-talet. Sedan hände … ingenting.

Men sedan hände något. 2004 steg bostadspriserna i Kalifornien och spekulanter tänkte att folk som inte hade råd att bo kvar i Los Angeles och San Diego skulle kunna flytta till Imperial County, en fattig och avlägsen del av Kalifornien där mark- och bostadspriserna är låga. Och där finns även, just det, Salton City. Byggfirmorna följde varandra och det blev en byggboom när de började köpa billig mark och bygga hus. Ingen gjorde ekonomiska kalkyler, men alla höll tummarna och hoppades på snabba klipp.

2007 sjönk bostadspriserna, räntorna steg och bensinen blev dyrare. Imperial County var helt enkelt för avlägset och plötsligt stod en massa nybyggda bostäder tomma. I LA Times påstods att det fanns 250 hus, de flesta byggda 2004-2007, till salu i Salton City 2007. Vad ?????? Gåtan får sin lösning när jag hittar sajten för dig som funderar på att flytta till det underbara Salton City. Det finns 10 ganska små hus, de flesta verkar nybyggda, till salu. Sedan finns det 250 tomter. Det är alltså 250 ”fastigheter”, inte 250 ”hus” till salu i Salton City! Och siffran tycks inte ha ändrats sedan 2007, då artikeln i LA Times skrevs.

Trodde man att folk ville flytta till Salton City? Nja… man vädjade till deras girighet, eller drömmen om att göra ett klipp. Det fanns 26,000 (!) små villatomter till salu för 3,500 dollar styck. Det fanns redan infrastruktur i form av vägar och rör för vatten och avlopp till varje tomt. Salton City marknadsfördes som det sista nybyggarområdet, här fanns en chans att göra en investering för dig själv, dina barn och barnbarn. I framtiden kunde priserna bara gå uppåt. Och folk tänkte att värdestegringen måste finnas precis bakom hörnet – som folk redan då hade tänkt sedan priserna rasade på 1970-talet.

I resten av Imperial County fanns det 2007 massor med nybyggda hus som inte gick att sälja. I The Ranch hade man byggt 273 nya hus a’ 241 kvadratmeter och sålde dem för 355,000 dollar styck. Bara ett var sålt och två till skulle säljas om köparna lyckades få banklån.

Däremot har antalet människor i det glesbefolkade området runt Salton Sea ökat de senaste tio åren. Hippies, smålangare, koppartjuvar, missbrukare och fattiga har hittat billigt boende och en avkrok dit lagens långa arm inte når. En del pensionärer kör till Salton Sea med sina husbilar på vintern, då det är behagligt varmt i öknen. På sommaren kan det bli 42 grader mitt på dagen!

Nu har jag suttit och kört omkring på vägarna i Salton City mha Google Maps Streetview. Det finns ett tätt vägnät och vägarna har tjusiga namn. Problemet är att vägnätet bara är ett geometriskt mönster i öknen. Det finns nästan inga bostadshus och de lyxiga byggnaderna vid stranden är försvunna eller ligger i ruiner.

Bombay Beach på andra sidan sjön har åtminstone baren Ski Inn – även om paret som äger den ska gå i pension. I Salton City finns det ingenting. Det är flera mil till närmaste bensinstation, supermarket eller sjukhus.

Grundskolan i Salton City ser övergiven ut på satellitbilden, det finns inga bilar på parkeringen. Det finns en hemsida som är uppdaterad 2013, men den känns riktigt läskig, som ett tomt skal. Några bilder som tydligt är Stock Photo och rubriker utan innehåll. Absolut ingenting tycks hända i den skolan, förutom några inplanerade styrelsemöten under höstterminen. En snabb privatspaning visar att det handlar om styrelsen för skolan i hela Coachella Valley, inte för den här enskilda skolan. Grundskola i Salton City? My ass!

Ingen skolmatsedel, inga idrottstävingar, inga föräldramöten, inga utflykter, inget firande av något, inga aktiviteter av något slag – inte ens en enda rad om någon typ av undervisning. Det värsta är att det tycks finnas en massa personal om man klickar på staff. Jag vet inte riktigt varför, men den hemsidan ger mig mardrömmar. Och saken blir inte bättre av att sajten har spärrat mig! Brrrrr … Om jag kommer till Salton City någon gång tänker jag inte gå in i det huset, det är en sak som är säker.

Streetview är samtidigt en tidsmaskin. Google-bilen körde där 2008. Området i hörnet Seaview Drive – Salton Bay Drive ser välskött och bebott ut, det är en husvagnsparkering och några villor precis nere vid stranden. Det sitter till salu-skyltar framför husen, kanske byggdes de under ”boomen” 2004-2007? Några videor från 2010 visar en övergiven och skräpig strand, men speakern säger att den inte är helt övergiven, det bor några kvar på husvagnsparkeringen.

MEN: Ibland kan ett under ske. Salton Citys stolthet, The Yacht Club, har renoverats pietetsfullt och återställts till sin forna glans. Åratals lager av färg och klotter har sandblästrats bort och… ja kolla själva.

Före:

.

.

Under:

.

.

Att det L-formade motellet på stranden revs kan bero på att det stod precis bredvid Yacht Club som skulle renoveras. I den här videon från början av renoveringen ser man poolen som hör till motellet och hur nära det är. Observera även den pågående modefotograferingen! Han som filmade skriver i en kommentar att han ofta mötte andra fotografer som lockades av den speciella stämningen. När får vi se en bildserie med Amanda Jenssen i Salton City? 😉

Efter:

.

.

Vem finansierar renoveringen av en lyxbyggnad vid en stinkande sjö, i en övergiven stad mitt ute i öknen? Tydligen kom pengarna från ett stimulanspaket från regeringen. Hur som helst, nu har ett ställe dit ingen kommer ett fantastiskt informationscenter, ett arkitektoniskt mästerverk med USA:s finaste gästtoaletter. En av kommentarerna i de 41 recensioner av Salton City som semestermål du kan läsa här.

Ungefär som om vår regering skulle betala renoveringen av någon av byggnaderna den övergivna bloggen Rost-Sverige skriver om. Men Alfred Nobels saltsyrafabrik renoverades faktiskt för några år sedan, trots att stället var förfallet och förgiftat. Jag var där både före och efter renoveringen, men efter renoveringen var fabriken bara tillbommad. Före renoveringen hade någon fri teatergrupp haft en improviserad föreställning av Die Räuber i ruinerna, men den missade jag. Nu visar en snabb googling att det har spökat i fabriken, som numera är servering och konsthall. Det finns en del häftiga ruiner i närheten, som ser lite militära ut. Tydligen var det en blyfabrik och tunnlar för sprängämnen. Några husgrunder minner om det lilla samhälle där arbetarna bodde. Ett tidstypiskt samhälle med handelsbod, rabatter, syrener och utedass. Den typen av bostäder för fattigt folk, som vi så gärna vill idyllisera idag. Precis som vi ser en kåk i Vita Bergens slum som en bit av paradiset mitt i stan.

askkopp salton sea

Tidstypisk souvenir från sjöns storhetstid – en askkopp!

Vad är det för fel på sjön?

Salton Sea har fått rykte som ”a toxic shithole”, men det är inte sant att sjön är förgiftad av kloakvatten från Mexiko. Istället har människans girighet skapat en ekologisk katastrof. Häng med!

Salton Sea var en vik av stilla havet i tidernas begynnelse och dalen var därför full med salt. När man vattnade odlingar i öknen med vatten från Colorado River brast fördämningarna och under 16 månader 1905-1907 forsade vatten från floden ner i dalen. Dagbrottet för salt var plötsligt förvandlat till en sjö! Man planterade in sötvattensfisk och turisterna började komma. Salthalten steg, men då planterade man in den afrikanska saltvattensfisken Tilapia. Dessa fiskar stortrivdes och snart fanns det hundra miljoner tilapia i sjön!

På sommaren blir vattnet varmt och kan hålla mindre syre. Miljoner fiskar dör av syrebrist. De döda fiskarna göder vattnet, algerna blommar och fiskarna får mer mat. Till nästa sommar är sjön lika full av fisk igen och allt börjar om. Som jag förstår det är Salton Sea som ett jättestort akvarium, men ett akvarium utan syrepump där man aldrig byter vatten eller suger bort bottenslam. Allvarligt talat… skulle man inte kunna plantera in rovfiskar? Lite hajar, så tilapian får en naturlig fiende? Man var väldigt noga med att det inte skulle följa med hajar när man planterade in matfisken. Men det är klart, då skulle man väl bara få en sjö överfull av hungriga hajar istället… Det låter som början på en skräckfilm!

Förutom tilapia finns det bara långhalsar i sjön. Långhalsar är filtrerande kräftdjur, som har skal som får dem att likna musslor. Långhalsarna hamnade i sjön via sjöflygplans pontoner och förökade sig sedan våldsamt i saltvattnet. Det finns så mycket långhalsar i sjön att stränderna är täckta av deras skal – förutom fiskbenen, alltså.

Genom att sjön inte har något utlopp stannar allt som kommer dit kvar i sjön. I ökenhettan avdunstar vattnet men saltet blir kvar. Kort sagt så ökar salthalten hela tiden och nu är den 25% högre än i Stilla Havet. Myndigheterna i Salton City vill ha dagvatten från jordbruken i närheten, så vattnet ska spädas ut, men i det torra Kalifornien är vatten hårdvaluta. Det värsta scenariot är att sjön torkar ut. Då kan det uppstå dammstormar med ämnen som irriterar ögon och luftvägar hos befolkningen i tätorter som Los Angeles och Palm Springs.

Men inget med Salton Sea är enkelt eller okomplicerat. Vatten från Colorado River som läcker från konstbevattningar för med sig ytterligare 600 ton salt till sjön varje år. Sjön har stigit sedan 50-talet och området där Yacht Club i Desert Beach, strax norr om Salton City, låg kallas Den Sjunkna Staden och ser numera ut så här:

sunken city yacht club

Vattenytan och överskottet på fisk är räddningen för Kaliforniens fåglar. Antalet sjöar har minskat och Salton Sea är viktig för fågellivet. En del arter skulle kunna dö ut om sjön eller fisken i den försvann. Men inte heller detta är enbart svart eller vitt: Periodvis sprids botulism (matförgiftning) via fluglarver till fåglarna, som blir sjuka eller dör.

Botten på sjön är död, på samma sätt som i delar av Östersjön. Övergödningen i kombination med syrebrist ger förruttnelse utan syre i bottensedimenten. Då skapas svavelväte, som ger den typiska doften av ruttna ägg. Det kan vara detta svavelväte och inte de döda fiskarna som ger stanken från sjön. Det vita på stranden är inte sand, utan pulvriserade fiskben. Förutom drivor av döda fiskar har stränderna drabbats av översvämningar, vandaler, koppartjuvar – och som grädde på moset två stora orkaner. Därför ser stranden i Salton City delvis ut som något efter apokalypsen. Något som dragit till sig fotografer och till exempel gjort de fyra döda, sönderbrända palmerna på stranden till ett känt motiv. Enligt Salton City Museum har det kommit tusentals fotografer, bland andra en japan som gjort den långa resan flera gånger.

Här finns det kanske samtidigt en konflikt. Ruinerna och bråten vi ser på de mest kända fotografierna är ofta bortstädade idag. Även om ambitionen är att göra Salton City trevligare för besökare och boende, så är det samtidigt ruinerna och förfallet som är stadens varumärke och får folk att åka dit. Utan resterna av staden är det bara vanlig tråkig öken.

Det första misstaget var översvämningen som skapade sjön. Men sedan försökte man göra det bästa av situationen och skapa ett paradis i öknen. Att plantera in saltvattensfisk verkade kanske smart när salthalten i sjön steg – men som så ofta när människan försöker manipulera naturen visade det sig vara ännu ett misstag.

Byråkrater, politiker och experter har tajfsat i ett halvsekel med det resultat man kan förvänta sig av sådant: Ingenting har gjorts för att rädda Salton Sea. Enligt museets hemsida kan 2018 vara året då sjön är bortom all räddning om inget görs.

.

Om du inte har fått nog av Salton Sea, så kan du se den mest kända filmen från 2004 här.

Eller gå på Salton City Museum:

salton sea museum

Souvenirshopen i renoverade North Sea Beach & Yacht Club, Salton Citys nya turistcenter 2012

Här var det ballroom förr, alltså salen där man dansade till levande orkester. Under den kändistäta perioden kunde Frank Sinatra och Beach Boys finnas i publiken. Kanske hoppade dom upp på scenen och gjorde en improviserad spelning någon gång? Svårt att tänka sig idag.

I Sverige har folkparker och dansbanor ofta fått ett värre öde än detta ballroom. I dessa ruiner från det svenska folkhemmet kan det vara svårt att förstå att det för inte så länge sedan var festligt, folkligt och fullsatt med storheter som Sten & Stanley, Sven-Ingvars och Vikingarna på scenen och full fräs i buskarna utanför. Older days had different ways. Förr nöjde folk sig med att gå till en folkpark och dansa, i bästa fall under tak. Nu vill man gå på krogen, vara inomhus, sitta bekvämt, kunna äta och dricka gott. Men då missar man möjligheten att gå ut i skogen med sin nyfunna kärlek och komma tillbaka med myggbett på konstiga ställen. Man missar även gemenskapen med att gömma spriten under en gran och sedan gå ut med polarna och dricka raggargogg: En klunk ur brännvinsflaskan och en klunk ur fruktsodan. En gammal fin tradition som troligen är försvunnen för alltid.
.

salton sea old pic

The Yacht Club under sin storhetstid

övergiven yacht club

The Yacht Club när den stod övergiven

salton city museum

The Yacht Club efter renoveringen

Det officiella museet berättar historien bakom Salton Sea här. Underligt nog söker dom nya lokaler istället för nyrenoverade Yacht Club. Vill dom ligga på ett ställe där dom får fler besökare eller verkar det som om Yacht Club kan gå åt helsefyr igen? Det kan man fråga sig.

Men samtidigt påstår museet att det pågår en renovering av hamnen och att detta tillsammans med museet-besökarcentret kan ge en nystart för fritidsverksamhet på sjön, till exempel tävlingar med racerbåtar. Och man kan förstå att personalen verkar stolta över sitt nya fina hus:

salton sea museum

Den informella kontorsklädseln förklaras av ökenklimatet!

Salton City kan skänka skadeglädje: Ha ha ha! Vilka losers! Samtidigt kan den svunna skönheten fascinera – och visst vore det otroligt häftigt att kunna få orten att blomstra igen. Salton City kan göra oss ledsna, men även fascinerade när till och med ruinerna och bråten har sin skönhet. Som alla övergivna platser berättar Salton City om människor som levat och om deras hopp, drömmar, glädjeämnen, framgångar, svårigheter och motgångar.

Om du vill följa Salton Citys öde kan du läsa Desert Sun. Det pågår ständiga projekt med planering av olika lösningar, från avsaltning till friskt vatten från Stilla Havet via kanaler till energiproduktion med solpaneler och vindkraftverk till anläggning av våtmarker för Kaliforniens fåglar. Men de tekniska, ekonomiska och politiska hindren för att rädda sjön är stora.

Salton Sea är populärt som miljö för modefotograferingar:

.

.

.

Save Our Sea! Festival för Salton Sea April 2014.

.

salton city end of the road

Hem

Annonser

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i raketost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s