När den svenska utvikningsflickan stod på topp

inga-lill carlsson 1971 fib aktuellt

Inga-Lill Carlsson

FIB Aktuellt nr 25 1971

….

Uppdaterat 2 april 2017

Den världsberömda svenska utvikningsflickan skapades när ett antal gynnsamma faktorer samverkade vid tiden omkring 1970. Den svenska censuren avskaffades och moralen stod på en angenäm och sjunkande nivå. Herrtidningarna var stora och lönsamma. Och framförallt: Supersöta, kurviga svenska tonårsflickor visade mer än gärna upp sig som Gud skapat dem. Detta gav den svenska utvikningsflickan en kort blomstring och sedan försvann hon för att aldrig komma tillbaka i sin forna storhet. Ja, utom här på Blast from the past, förstås.

Under 1960-talet var minimiåldern för aktuellt-flickan 16 år. Hon var en vanlig tjej som flirtade med läsaren, men utan att visa sina bröstvårtor eller något annat som var för fräckt. Omkring 1970 försvann hennes kläder. Hon var kurvig, sexig och nästan alltid 17-19 år.

.

simonetta kohl fib aktuellt

Simonetta Kohl

På 70-talet lästes FIB-Aktuellt av drygt en miljon människor varje vecka och hälften var kvinnor. Då som nu ville tjejer titta på tjejer! Men killarna tittade också och många drömde om sin utvikningsflicka of choice. Många har vittnat om hur hon hjälpte dem genom den ibland tunga gymnasie- eller värnpliktstiden.

På 70-talet var det inget skamligt med herrtidningar och dom låg framme i dom flesta hem, i väntrum, på caféer och andra ställen. Under 70-talets första år kunde en gymnasieskolas klassrumsväggar prydas av utvikningsflickor – jag har en pålitlig ögonvittnesrapport om detta från Åsö Gymnasium i Stockholm. ”Schyssta rattar” var en vanlig kommentar när man kom in i ett nytt klassrum efter rasten.

Konkurrensen från porrtidningar och porrfilm gjorde att utviken blev mindre oskyldiga under andra halvan av 70-talet. Minimiåldern 18 år infördes och flickorna började sära på benen. Svenska tjejer slutade vika ut sig och herrtidningarna hämtade sina modeller från andra länder – men gav dem svenska namn i tidningen. Utvikningsflickorna blandades med samlagsbilder och svenska folkets porrnoveller.

Så kom 80-talet och kombinationen av nymoralism och hemvideo sänkte herrtidningarna. Nu var det amerikanska professionella porrmodeller mellan 20 och 30 år, med enorma silikonbröst, som stod för ögongodiset i de återstående tidningarna.

Sedan kom 90-talet och dödsstöten i form av oändliga mängder gratisporr på Internet.

Men det här inlägget ska handla om utvikningsflickans guldålder och ett sedan länge försvunnet Sverige.

Häng med!

.

naken flicka 1855

De första nakenmodellerna

Hur började det hela? Att fotografera lättklädda, sexiga flickor är inget nytt påfund. Det har man gjort sedan den första kameran tillverkades. Bilden ovan är från 1855.

.

miss fernande

Vid förra sekelskiftet trycktes så kallade franska kort i miljonupplagor. Bilden ovan visar en av världens första kända nakenmodeller. Hon hette Miss Fernande och var född i Frankrike 1892. (Bilden är alltså tagen omkring 1910.) De franska korten var olagliga, men tobaksaffärerna hade dem under disken. Där fanns det för övrigt även sexnoveller och gummidildos, folk har alltid varit lika sexintresserade som idag.

.

nakna filmstjärnor

Barbara Stanwyck, Paulette Goddard, Jean Harlow,
Norma Shearer, Clara Bow och Louise Brooks,

1920-talet var en period av kvinnlig sexuell frigörelse och de sexigaste superstjärnorna inom stumfilmen ställde faktiskt upp på nakenbilder: Otroligt men sant. Det hade varit otänkbart under decennierna före eller efter The Roaring Twenties. Bilderna kunde dock inte publiceras i tidningar. För att se nakna flickor som publicerats med statens välsignelse före andra världskriget får vi gå till ett helt annat land än USA. Och nej, det är inte Sverige …

.

leni riefenstahl nakenbilder

Nazister hatar porr, HBTQ, sexforskning och alla former av sexuell frigjordhet. En av de första sakerna Hitler gjorde efter maktövertagandet var att stänga Berlins institut för sexologi och bränna alla deras snuskiga böcker på bål.

Man väntar sig därför kanske inte att Adolf Hitler beställde fotografier av unga nakna kvinnor – men det gjorde han. Därigenom publicerade nazisterna världens första lagliga nakenfotografier, som inte förekom i ett vetenskapligt sammanhang. Hitlers fotograf Leni Riefenstahl tog bilderna ovan till sin film om Olympiaden 1936, en film som hyllade både Adolf Hitler och det nationalsocialistiska sundhetsidealet. En kuriositet är att Eva Braun ställde upp som nakenmodell – men för en bildhuggare, inte en fotograf.

.

naket nudisttidning 50-tal

Strax därefter började nudisttidningar visa nakna kvinnor. Genom att det handlade om kroppskultur och inte porr kunde nudisttidningarna visa mycket mer än herrtidningarna. Bilderna ovan är från den svenska nudisttidningen Helios på 50-talet, som redan då kunde visa mer än herrtidningarna kunde göra på 60-talet. På så sätt kom nudisttidningarna att röja vägen för vågen av utvikningsflickor …

.

marie ekorre penthouse

Marie Ekorre, 21 år, i Penthouse 1974

Svenska utvikningsflickor

Det finns två generationer av svenska utvikningsflickor. Den första är född på 1950-talet och de största namnen är Christina Lindberg, Marie Ekorre, Leena Skoog och Annica Salomonsson. Den andra är född på 1970-talet och representeras av till exempel Victoria Silvstedt och systrarna Graaf. Däremellan fanns det tjugo år av motstånd mot sexiga bilder i media.

Men redan när den första generationen låg i vaggan och jollrade fanns det faktiskt svenska utvikningsflickor. Här kommer berättelsen om den svenska utvikningsflickan och vi tar den från början:

.

zahra norbo playboy mars 1958

Zarah Norbo i Playboy 1958

För att hitta Sveriges första utvikningsflicka får vi gå över oceanen till det stora landet i väster. Den här 23-åriga flickan heter Zarah Norbro och är playmate of the month i Playboy, mars 1958. Vem är hon? Ragnhild Olausson föddes 1934 i Alingsås och blev Fröken Sverige 1954.

.

zarah norbro 1954

I Miss Universum 1954 blev hon femma. På bilden ovan står hon som sexa från vänster, 19 år gammal. Man kan för övrigt snabbt konstatera att skönhetsmissar hade mer kurvor förr!

miss universum 1954

Här är de fem som placerade sig högst, Ragnhild står längst till höger.

.

zarah nordbo

Sedan blev hon under namnet Zarah Norbo en populär modell. Den exotiska, kurviga flickan från norden fotograferades för olika tidningar fram till 1958 – och försvann sedan spårlöst. Men det hände inget tråkigt. Zarah gifte sig med sin svenske pojkvän, gick Lee Strasbergs teaterskola i New York och fick sedan en del roller. Senare blev hon modedesigner och därefter hemmafru.

.

zarah playboy

zarah nordbo playboy centerfold

zarah norbo playmate

Fanns det någon före Zarah Norbo? Hon var nog den första svenska utvikningsflickan i ordets strikta bemärkelse, men det fanns en annan svensk tjej som lät fotografera sig naken redan 1955. Bilderna togs av Andre de Dienes, har nyligen sålts på auktion och kan därför sägas vara äkta.

.anita ekberg 1951 fröken sverige

En 19-årig mannekäng från Malmö blev Fröken Sverige 1951. Samma år representerade hon Sverige i Miss Universe.

.

anita ekberg står naken 1955

anita ekberg ligger naken 1955

1955 tog hon, 23 år gammal, de här nakenbilderna.

.

anita ekberg

1956 gifte hon sig och fick sitt genombrott i filmens värld.

.

.

Anita Ekberg blev 1956, vid 25 års ålder, världsberömd skådespelerska genom storfilmen Krig och Fred – och fick en image som sexsymbol. Hon avled 2015.

.

.

Under sextiotalet erövrade de svenska sexfilmerna världen. Sexstjärnor som Marie Liljedahl blev för biopublik och tidningsläsare i andra länder en bekräftelse på att den svenska flickan var både vacker och sextokig. Den supersöta balettdansösen med den läckra lilla kroppen debuterade i sexfilmen Inga (Jag – en oskuld) 1968, bara 17 år gammal. Sedan fortsatte den begåvade brunetten göra sexfilmer och vika ut sig.

.

marie liljedahl i playmen 1969

Marie Liljedahl i tidningen Playmen 1969

Ann och Eve – de erotiska blev en enorm succé i USA 1970. Marie och Gio Petré, 32 år, spelade två frigjorda svenskor. Samma år var Marie naken och gjorde även lesbiska scener mot sexiga blondinen Maria Rohm, 24 år, i filmen Eugenie av Jesus Franco. 1971 blev Marie Lljedahl utsedd till ”Top Sexstar Of The Year” av tidningen Playboy i USA. Men trots framgångarna tröttnade hon på att inte få några seriösa roller. Efter att ha klätt av sig i 10 filmer lämnade Marie Liljedahl vid 21 års ålder filmbranschen 1971.

.

mera ur kärlekens språk 1970

Först visades riktigt sex bara i svenska upplysningsfilmer. Mera ur kärlekens språk gick på bio 1970 och ”alla” skulle se den. Tidningarna skrev att nu var den sista sexvallen bruten, det fanns inte mer att visa. Och biopubliken fick se det mesta. Ovan ser vi en porrfilmsinspelning och sedan ett besök på en sexklubb. Sexklubbens program började med onani, fortsatte med lesbiskt och samlag och finalen var att tre flickor gav en man ur publiken intim massage till orgasm. Filmen avslutades med en längre scen med detaljerat skildrat smeksex, oralsex och samlag, som hade kunnat vara hämtad ur en bättre porrfilm. Den kurviga blondinen i filmens höjdpunkt var ovanligt vacker och fick pryda fiilmaffischerna. Sådan hårdporr kunde visas på landets största och finaste biografer 1970. Publiken strömmade till och många var kvinnor.

massagestav i svensk porrfilm

Här ser vi en scen ur en sedan länge bortglömd svensk porrfilm. De glada flickorna är expedit och kund i en porrbutik och hon till vänster vill köpa massagestaven. Den lätta klädseln förklaras av att säljare och köpare nyss testat den mer eller mindre penisformade massageapparaten, tillverkad i vit hårdplast, på varandra! En bild med stark tidskänsla.

Varken förr eller senare har Sverige varit så sexliberalt. 1970 släpptes porren fri, sexklubbar, porrbutiker och poseringsateljéer växte upp som svampar ur jorden. På sexklubbarna demonstrerade flickorna onani, lesbiskt och samlag på scenen. Mellan sina dansnummer gick stripporna ut i publiken och erbjöd posering, ibland även prostitution. I början fanns det ingen åldersgräns för att arbeta på sexklubb och det behövdes inget tillstånd för att starta en klubb. Allt var möjligt och på Stockholms sexklubbar fanns det två vackra, blonda tvillingsystrar som hade sex med varandra på scenen.

Efter ett tag var vanliga samlag inte så sensationella längre och man försökte överskrida de sista kvarvarande gränserna. Kombinationen kvinnor och hästar var särskilt populär. På Expressens sportsidor fanns det annonser för 8-millimeters porrfilm. ”2 kv 1 m” betydde 2 kvinnor och en man. ”1 kv 1 h” var en kvinna och en häst.

I Dagens Nyheter annonserade poseringsflickor under rubriken Yrkes- och hantverkshjälp. Prostitutionen ökade för första gången sedan 1800-talets slut och fanns på gatan, massageinstitut, poseringsateljéer, sexklubbar, restauranger och i form av exklusiva callgirls. Gatuprostituerade hade alltid varit mer eller mindre nergångna missbrukare, men nu fylldes gatorna av fräscha flickor i övre tonåren som sålde sex. Poliserna trodde inte sina ögon, enligt en ögonvittnesrapport i Prostitutionsutredningen.

I ett sådant samhällsklimat var det ganska oskyldigt att vika ut sig. Att vackra svenska tjejer lät kläderna falla framför flickfotografens kamera var därför inte så konstigt.

.

Samspel flickan

Svenska flickor ansågs sexigast och mest frigjorda i världen. Bakom den uppfattningen låg bland annat att Sverige var först i världen med obligatorisk sexualundervisning i grundskolan, något som fick andra länder att rasa mot den svenska sexhetsen. Unga flickor skulle hållas ovetande om sex, så man inte väckte den björn som sov.

Den glada flickan på bilden ovan var modell i boken Samspel – en bok för ungdom om sexualliv och planerat föräldraskap. Det var en lärobok för högstadiet, utgiven av RFSU 1968. Kombinationen bilder på en ung flicka och tips om samlagsteknik fick en del kritik i Sverige, men dom flesta tyckte boken och bilderna var fina. Principen ”han vill, hon vill inte” hade blivit omodern. Flickor kunde också vilja njuta av sex – och dom behövde information om hur man ”planerade sitt föräldraskap”.

.

fib aktuellt 1966

Eva Henriksson 1966

1966 var minimiåldern för aktuellt-flickan 16 år. Hon var en oskuldsfull, söt och skötsam flicka. Fokus låg på brösten, men bröstvårtorna doldes av flickans händer eller en slarvigt knuten blus. Erotiken låg i flickans inbjudande blick, den lätta klädseln och atmosfären av förförande oskuld. Tidningen kostade bara 1 kr och 25 öre, 11 kronor i dagens penningvärde. Många var beredda att betala det för att få se mer av flickan inne i tidningen. Artiklarna var sensationella och inte överdrivet sanna.

.

fib aktuellt 1968

Rita Bengtsson 1968

Kombinationen spännande läsning och söta flickor blev en stor succé i det svenska folkhemmet. Man ska komma ihåg att det här var en tid med en svartvit teve-kanal, då ingen hade hört talas om hemdatorer, mobiltelefoner eller video. Ville man se sexiga flickor var det bio och tidningar som gällde.

.

tina lundh topless

Tina Lundh 1970

1970 fotograferade Fibban flickorna på stranden och i andra sammanhang där nakenheten verkade naturlig. Det var kanske, medvetet eller omedvetet, ett sätt att skydda sig mot kritik från den vaknande radikalfeminismen. Flickornas förföriska ögonkast har bytts ut mot öppna, rättframma blickar. Utvikningsflickan 1970 är sund, naturlig och vacker, en vanlig svensk tjej på 17-19 år, som kunde vara grannens dotter.

.

inga lill karlsson 17 år 1971

Inga-Lill Carlsson 1971

1971 stod utvikningsflickan i Fib Aktuellt på topp. Porren hade nyss släppts fri och förväntningarna på den komplexfria och vackra erotik man trodde skulle komma var stora. Både Christina Schollin och Miss Sweden vek ut sig detta magiska år.

.

christina schollin fibban 1971

Christina Schollin 1971

Christina Schollin blev mycket uppskattad när hon 1971, 33 år gammal, blev utvikningsflicka i Fib Aktuellt. Att en så känd skådespelerska vek ut sig var inte konstigt, eftersom hennes kollegor kastade kläderna på film och scen vid den här tiden. Christina själv säger att hon var inspirerad av alla kändisar som vek ut sig i Playboy.

christina schollin naken

Det var många som satte utvikningsbilden, som Christina här stolt visar upp, på väggen i gillestugan.

anita lindblom utvik

Anita Lindblom 1972

Sångerskan Anita Lindblom var med i Fibban och Se flera gånger. På bilden ovan Fib Aktuellt 1972, då hon var 34 år. Se:s kåsör Gits Olsson kommenterade ett av Anitas utvik med att hon ”visade grillvanten i motljus”.

.

simonetta christina fib aktuellt 1971

Simonetta Kohl och Christina Grip 1971

Att de som ville bli Miss Sweden skulle vika ut sig nakna i Fib Aktuellt, som ett moment i tävlingen, var inget konstigt 1971.

.

simonetta kohl 1971 fib aktuellt

Simonetta Kohl vann Fibbans tävling och representerade Sverige i Miss World 1971.

.

christina grip 1972 lektyr

Simonettas närmaste konkurrent Christina Grip, här i Lektyr 1972.

.

tina lund feb 1971

Under en kort period räknades Tina Lund som Sveriges främsta utvikningsflicka vid sidan av Christina Lindberg. (Och en smula lik henne.) Idag hör man inget om Tina och det är svårt att hitta några bilder. Den ovan är från februari 1971 och hon är 18-19 år.

.

tina lund 18 år fibban

Tina Lund 18 år 1970.

.

nov 1972

En annan idag bortglömd svensk utvikningsflicka är istället känd som ”Lenna, The First Lady of the Internet”. Läs storyn HÄR.

.

lena sjöblom topless i playboy

lenna

lenna naken

lena lenna

Hon var Playmate of the month i Playboy november 1972. Lena  Sjöblom var 21 år och kallade sig Lenna Sjooblom.

.

siwer ohlsson fotograf

I berättelsen om de svenska utvikningsflickorna måste man nämna Siwer Ohlsson, 76 år. Han har fotograferat flickor sedan 60-talet och är still going strong. Men han tröttnade på att fotografera underliv när utvikningsflickorna började sära på benen. Sedan dess tar han mer konstnärliga bilder. Den ovan är från hans officiella hemsida. Kan köpas för 499 euro.

.

fib aktuellt 1976

Året 1976 var det inte längre naturlig nakenhet på stranden som gällde i Fibban. Omslagen är fotograferade i studio. Flickorna är påklädda, men poserna utstuderat sensuella. De smeker sig själva, drar upp kjolen eller drar ner en troskant. Brösten är fylliga, men fortfarande naturliga. Inne i tidningen är bilderna på aktuelltflickan mer öppet sexuella än tidigare. Hon sträcker ut sig på rygg, vrider sig, blundar och tycks njuta extatiskt av sig själv. Minimiåldern för aktuelltflickorna var nu 18 år.

FIB-Aktuellt publicerade den första samlagsbilden 1976 och snart började utvikningsflickorna sära på benen. Snart drog dom isär sina blygdläppar och utvikningsbilderna varvades med samlag och lesbiskt. Många artiklar handlade om den nya sexindustrin med porrfilm, liveshow, sexklubbar, poseringsateljéer och prostitution. Porren sålde: Nu var FIB-Aktuellt som mest lönsam för ägarna Bonnier, trots att den bara kostade 4 kr, eller 19 kr i dagens penningvärde. De flesta läsarna var 17-29 år och hälften var kvinnor.

Slutet för 70-talet blev även slutet för sexliberalismen. Intresset för sexklubbar försvann och ofta kunde en man vara ensam med strippan. Synen på porr gick från att den var ångestbefriande till att den var kvinnoförnedrande. Myndigheterna började införa regler och förbud och medvetet störa hela sexbranschen.

Dessutom visade det sig att ytterst få flickor blev upptäckta och fick någon typ av karriär genom sina utvik. I detta nya samhällsklimat slutade svenska tjejer vika ut sig. Herrtidningarna fick använda modeller från andra länder.

Några år senare skulle hela herrtidningsbranschen kollapsa när folk kunde se sex på video istället. Med hemdatorerna och det obegränsade utbudet av gratisporr på nätet kom dödsstöten.

Men låt oss nu drömma oss tillbaka till utvikningsflickornas gyllene år och se vilka som var allra störst stjärnor på erotikens himmel.

.

marie ekorre helt naken

Marie Ekorre

Många tycker Marie Ekorre, född 11 december 1952, står i en klass för sig. För alla er som vill återvända till eller upptäcka den förtrollande unga damen har Blast from the past den här speciella sidan, dedikerad till 70-talets stora svenska sexsymbol Marie Ekorre. Under några få intensiva år var Marie ledande inom utvik och sexfilm. Sedan försvann hon in i självvald anonymitet, gifte sig, startade ett företag i Spanien och blev en mytomspunnen legend.

.

christina lindberg naken

Den främsta utvikningsflickan tillsammans med Marie Ekorre var Christina Lindberg, född den 6 december 1950. Hon började vika ut sig när hon var 18 år och fick sedan en lång filmkarriär.

.

annica salomonsson se

annica salomonsson se 1979

Annica Salomonsson

Badbilden är från Se juni 1974, där Annica, född hösten 1954, är 19 år. Under en bild från samma tidning 1979. Som utvikningsflicka var hon lika stor som Christina Lindberg och Marie Ekorre. Annica vek först ut sig i Lektyr september 1971. Sedan i FIB-Aktuellt mot slutet av 1971, som ”17-åriga Annika, kontorist från Borås”. Där poserar hon naken på en sandstrand under rubriken Gå och bada, grabben – med mig. Sedan gjorde den vackra utvikningsflickan, under flera olika namn, stor succé i utländska tidningar.

.

annica salomonsson naken

1974 gjorde hon, 19 år gammal, lite hångel och ett kort fejkat samlag i den svenska filmen Porr i Skandalskolan, under pseudonymen Nickan Harding. Det blev Annicas första och sista roll och i motsats till Marie Ekorre och Christina Lindberg fick hon ingen filmkarriär. Men istället finns det utvik med Annica från 1971 till 1979. I Se 1977 kallades hon ”svenskan som är världens mest fotograferade utvikningsflicka!”.

.

janet ågren naken 1980

Janet Ågren i Playmen januari 1980

Janet Ågren

Janet Ågren var utvikningsflicka och fick filmroller utomlands, men gjorde aldrig svensk sexfilm. På bilden ovan är hon 30 år, spritt språngande naken och en erfaren filmstjärna. Janet föddes 1949-04-06 i Borstahusen, Landskrona, bodde i Italien 1975-1994 och flyttade sedan till USA där hon nu arbetar som inredningsarkitekt. Hon gjorde 57 roller i filmer och tv-serier under perioden 1968-1992. 17 år gammal blev Janet utsedd till Kvällspostens Drömflicka (priset var en bil av märket MG) och gjorde sedan modebilder i Tyskland och Frankrike.

.

janet utvikt i lektyr 1967

Janet Ågren i Lektyr nr 35 1967

Janet gjorde även ett utvik i Lektyr 1967. På mittuppslaget presenterades den blonda, långbenta 18-åringen som veckans Lektyrflicka, utsträckt i gröngräset och klädd i en mycket anständig bikini.

.

janet ågren 1969

Janet Ågren i Se nr 2 1969

Sedan blev det mer utvik i Lektyr, FIB-Aktuellt, Se och massor av utländska tidningar under perioden 1968-1983.

.

janet playboy 1976

Janet Ågren i italenska Playboy juni 1976

Filmdebuten skedde 1968 som Clorinda i komedin ”The two crusaders” (De två korsfararna). Janet Ågren är fortfarande ett stort namn i kultfilmskretsar.

.

janet naken 1983

Janet Ågren i Playmen januari 1983

Janets sista utvik var i italienska herrtidingen Playmen januari 1983. Då var hon 33 år och hade varit utvikningsflicka under 16 års tid, 1967-1983. Marie Ekorre vek ut sig 1970-1974 och gjorde sedan comeback 1982, 29 år gammal. Annica Salomonsson var en mycket eftertraktad utviknngsflicka under peroden 1971-1979, när hon var 17-25 år. Men ingen annan svensk utvikningsflicka kom i närheten av en lika lång karriär som Janet Ågren. Hon gjorde även mycket fler filmer än Christina Lindberg. Att Janet inte är mer känd i Sverige beror på att hon gjorde all film och det mesta av sina utvik i Italien.

.

leena skoog naken

Leena Skoog

Leena Skoog (6 maj 1951 – 12 juli 1998) gjorde två simpla nakenfilmer och blev sedan känd som utvikningsflicka och möjlig flickvän till Kronprinsen, nuvarande Kungen.

.

leena skoog naken

Den kurviga svenska blondinen syntes en del i utländska tidningar och sexploitation, men den stora internationella filmkarriären hon drömde om uteblev.

.

leena skoog greta

Hon hade dock titelrollen i den sågade brittiska lågbudget sexploitationfilmen Four dimensions of Greta 1972.

.

sex förbjudet

Sedan följde ett tjugo år långt utvikningsflickemässigt mörker. Det nya mottot var ”No sex please, we are Swedish.” Samtidigt drog det under 1980-talet en högerkristen, fundamentalistisk och konservativ våg över hela världen. Reagan var president i USA under åtta år och porr- homo- och abortmotståndarna där fick luft under vingarna. Det amerikanska porrmotståndet importerades till Sverige och alla läste Linda Lovelace memoarer, där hon påstod att hon spelat in porrfilmer under pistolhot.

Det var inte bara hårdporren som blev helt fel. Alla bilder på nakna eller lättklädda kvinnor blev sexistiska och kvinnoförnedrande. Grupp 8:s gamla teorier om objektifiering och sexualisering dammades av och blev den nya normen. Det blev, kort sagt, helt förkastligt att visa kvinnobröst i tidningar.

.

viktoriansk badstrand

Före

topless strand

Efter

Paradoxalt nog, när samtidigt alla kvinnor började sola topless. Modet startades av The Jet Set på världens mest fashionabla stränder. I Sverige började toplessmodet bland innefolket på Smedsuddsbadet och i Rålambshovsparken mitt i Stockholm. I början av 80-talet var det status att visa upp sin vältränade kropp och både manliga bodybuilders och unga kvinnor gjorde gärna det när tillfälle gavs. Sedan spreds det topplösa modet snabbt till landets alla parker och stränder.

Någon kanske oroar sig för att brösten ska förlora sin attraktionskraft om de ”avsexualiseras” och visas upp i icke-sexuella sammanhang? Vi som var med under toplesstiden svarar tvärsäkert: -Nej, snarare tvärtom. Och egentligen finns det väl ingen vettig anledning att ha mer kläder än nödvändigt på sig när man solar?

1980-talet var mer än porrmotstånd och toplessmode. Det kom en backlash mot allt som 1970-talet stått för. Modet blev hyperkvinnligt och det blev inne att träna och sköta sin kropp. Alkoholkonsumtionen sjönk, ungdomen tog avstånd från knark, det öppnades gym och salladsrestauranger överallt och folk fick lära sig att stava till det nya ordet bodybuilder.

.

lisa lyon utvikt topless 1980

Lisa Lyon, född 1953, inspirerade många tjejer att börja träna. Hon var professionell bodybuilder och blev världsmästare 1979. Kvinnor som Lisa Lyon visade att muskler kan vara sexigt och de svenska herrtidningarna började publicera bilder med snygga ”muskelknuttor”.

.

lisa lyon 1980

En fotograf gjorde en bok med den då 29-åriga Lisa Lyon, där hon poserade på vackra, svartvita nakenbilder.

Efter 1970-talets dekadens kom en våg av kroppskultur och det kan förklara varför det, trots nymoralismen, blev okej att visa upp sig på badstranden. MEN: Efter några år började unga tjejer tycka det var ”billigt” och omodernt att sola klädd i enbart ett par minimala bikinitrosor. Deras mammor fortsatte sola brösten ett tag, men snart hade det blivit ute att vara utan BH. På 90-talet var toplessmodet förvandlat till nostalgi. Samtidigt började synen på sex bli friare igen. Under 1980-talet tyckte dom flesta att sex bara skulle förekomma inom en fast kärleksrelation. I mitten av 1990-talet tyckte majoriteten istället att ett one-night stand var okej för den som ville ha det. Men i sexundersökningen SIS 1996 var kvinnorna i åldern 25-35 år (som växt upp på 1970-talet) fortfarande mer frigjorda än åldersgruppen 18-24 år.

.

ulrika ericsson playboy

Ulrika Ericsson 1996

ulrika ericsson playboy

De svenska herrtidningarna försvann eller gjordes om till porrtidningar med professionella amerikanska modeller. Det enda ljuset i utvikningsmörkret var amerikanska Playboy i tidskriftshyllan, där var det business as usual. Och hör och häpna, nu kunde det dyka upp svenska flickor i den tidningen! November 1996 var det Ulrika Ericsson, född i Gävle 10 september 1970, som fick Hugh Hefner att säga YES, VACKRA SVENSKA FLICKA!

Efter utviket fick hon göra några köpvideor för Playboy. Sådant var hett på 90-talet när multimedia på nätet var små korniga filmrutor. Ulrika tävlade INTE i Fröken Sverige, men jobbade som fotomodell i USA när hon blev upptäckt av Playboy.

Ulrika Eriksson, född i Stockholm 12 juli 1973, fotomodell och programledare, är en helt annan person.

.

victoria silvstedt 1993

Victoria Silvstedt, född 19 september 1974, kom tvåa i Fröken Sverige 1993. Jomenvisst är det en tonårig Fröken Silvstedt till höger.

.

victoria silvstedt

Victoria Silvstedt 1997

Sedan blev hon Playmate of The Year 1997, tog det piano och överflyglades med anbud.

.

victoria silvstedt naken

Här är en av de otaliga bilder hon gjort sedan dess. En journalist frågade Victoria hur hon alltid kunde se så sexig ut när hon blev fotograferad. – Det är enkelt, svarade Victoria glatt. Jag tänker på sex!

Victoria fick en sexig och smått skandalös image i media. 2010 skulle ”alla” kändisar göra Celeb Sextapes (porrfilmer) och många trodde Victoria stod på tur. Men hon svarade bara att hon inte planerade att släppa något och fansen fick aldrig se idolen ha sex.

.

Meanwhile in Sweden …

.

hannah graaf

Hannah Graaf 1997

Hannah Graaf, född 31 augusti 1978, blev Sveriges utvikningsdrottning medan hon fortfarande var tonåring. Utan att visa särskilt mycket och tjugo år efter att den första vågen utvikningsflickor ebbat ut. Hur gick det till? Hannah Graaf hade nyss fyllt 17 år när hon vann en modelltävling 1995.

.

.

Reklamfilmen Cheese Planet 15 var mycket populär. Den handlade om rymdmöss som upptäckte OLW ostbågar och utbrast: -Cheezus! Uppföljaren hette Cheese Tribe och var också en pastisch på amerikansk Science Fiction från 50-talet. Rollen som blondin gick till 17-åriga Hannah Graaf, som var ett nytt ansikte i branschen. Reklamfilmen visades på bio och tv och därigenom blev Hannah upptäckt av killarna på Slitz. När hon fyllt 18 hösten 1996 vek hon ut sig i tidningen. Strax därefter förstorade hon brösten och mars 1997 gjorde hon ett nytt utvik i Slitz. Under den fotograferingen visade Hannah lite mer än hon hade tänkt sig – och succén var ett faktum.

.

hannah graaf

hannah graaf

hannah graaf naken

Sedan gick allt som på räls: 1997 blev Hannah utsedd till Sveriges sexigaste kvinna av Värnpliktsnytt. På den tiden gjorde killarna lumpen och landets värnpliktiga fick en ny favoritflicka att drömma om på logementen. Tidningen Café satte också Hannah på listan med Sveriges sexigaste kvinnor.

.

hannah och magdalena graaf

Snart kom Hannahs tre år äldre syster Magdalena in i bilden. En snygg blondin med stora bröst är aldrig fel. Två snygga blondiner med stora bröst är dubbelt så bra. Och om dom är systrar skapas en magi man kan väva drömmar runt. När tjejerna helt oskyldigt kramades och tryckte brösten mot varandra var det många beundrares hjärtan som började slå hårdare och snabbare.

.

systrarna graaf cafe dec 1997

Ibland framställdes systrarna Graaf som identiska tvillingar.

När Hannah och Magdalena började posera ihop tände Sverige på alla åtta. Bingo Rimér gav ut en julkalender med systrarna och Café hade dem på omslaget både i december 1997 och januari 1998. Bilden ovan är från julnumret.

graaf veckorevyn

Moore hade också systrarna på omslaget och dom två blondinerna syntes även i tjej- och kvällstidningar.

.

hannah magdalena graaf

systrarna graaf topless

Hannah och Magdalena var nu så kända att dom blev imiterade i dragshowen After Dark! Systrarna Graaf blev många svenska mäns drömflickor. Dom valdes till exempel till de två kvinnor Sveriges män helst skulle vilja ha med i sitt lag i dokusåpan Robinson.

Systrarna Graaf själva verkade inte ha några problem med att vara sexiga i media, trots den porrfientliga tidsandan och att båda var kristna och hade fått en strikt frireligiös uppfostran.

.

hannah graaf bara bröst

Den 25 juli 1998 blev Hannah, nu 19 år, topless Page Three Girl i brittiska tabloiden The Sun. Idag är The Sun en av få tidningar som fortfarande har utvikningsflickor, men debatten om deras vara eller inte vara är stark. I slutet på 60-talet hade Expressen och andra svenska tabloider utvikningsflickor och alla tyckte det var helt okej.

.

magdalena graaf cafe cover

Magdalena Graaf, född 2 september 1975, fick stor uppskattning för sin självbiografiska bok om kvinnomisshandel Det ska bli ett sant nöje att döda dig 2006. Bilden ovan visar henne på omslaget till Café 1998. När Magdalena blivit fri från mannen som misshandlade henne började hon följa med Hannah på kändisfester och systrarna fick erbjudanden att modella tillsammans. När dom började visa underkläder blev efterfrågan på systrarna enorm och pengarna rullade in.

1998 blev det stora Graaf-året. Tidningsomslag, kalendrar, turnéer, fans som skrek efter autografer, champagne och grillad hummer i goda vänners lag … Den misshandlade och nedtryckta  tjejen som känt sig ful och värdelös blev plötsligt behandlad som en drottning, berättar Magdalena i sin bok. Då blev det lättare att känna sig stark och hitta vilddjuret inom sig. Kameror smattrade överallt och det rasade in inbjudningar till teveshower, bildreportage, tidningsintervjuer och kändisfester. Hon berättar även att hon alltid tyckt hon sett ut som en kille och att silikonbrösten och den nya sexiga stilen gav henne nytt självförtroende.

.

.

På sommaren började systrarna tröttna på att bara fotograferas och gjorde singeln You got what I want. Den sjöng (eller mimade) dom sedan på alla större scener i Sverige, bland annat på Liseberg inför trettio tusen skrikande fans. Det blev även turnéer utomlands.

I media framställdes systrarna ofta som bimbos, dumma blondiner med silikonbröst. Men när dom försökte berätta om sitt arbete med föräldralösa barn i Indien blev det bara pinsam tystnad, media ville höra om deras bröst. Magdalena fick en hel del kritik, men efter att dagligen ha tryckts ner totalt av en man var hon härdad och sådana små elakheter bet inte på henne.

Nu har Magdalena fyllt 40 år. Hon arbetar med Postkodlotteriet och bloggar om sitt vardagsliv.

.

hannah graaf knäpper upp

Hannah har haft vissa framgångar inom musik. Singeln hon sjöng in med sin syster sålde platina och hon var med i Melodifestivalen. Sedan tiden som utvikningsflicka har Hannah gift sig, fått fyra barn och arbetat med tv. 2016 fyller Hannah 37 år och har en blogg där hon skriver om sitt vardagsliv och gör reklam för olika produkter.

victoria veronica silvstedt

Efter några år visade det sig att även Victoria Silvstedt hade en blond och vacker storasyster, den ett år äldre Veronica. Som en pastisch på systrarna Graaf gjorde Café det här omslaget med Supersystrarna Silvstedt augusti 2002.

natacha peyre slitz

Natacha Peyre 2006

Millennieskiftet: Glamourmodeller och nakna kändisar

Den andra generationen herrtidningar runt millennieskiftet hade utvik med glamourmodeller, inte med vanliga svenska tjejer som på 70-talet. Glamourmodellerna försökte inte se ut som grannens dotter och deras kännetecken var silikonbröst, blekta tänder, vaxade kroppar, lösögonfransar och löshår. Både läsarna och tjejerna själva kunde tycka förstorade bröst var sexigare än naturliga. Samma stil hade slagit igenom i Playboy och Hugh Hefner sade att stora naturliga bröst kunde vara ett problem eftersom dom behövde någon form av stöd, medan silikonbrösten behöll sin klotform även utan behå. Så de nya herrtidningarna pryddes i första hand av glamourmodeller med silikonbröst.

.

hellqvist 19 år

sofia slitz 2004

sofia hellqvist naken slitz

enorm sofia hellqvist

Sofia Hellqvist i Slitz 2004

MEN: Eftersom utviken i Slitz, Moore och Café var så snälla kunde dessa tidningar även få en del kändisar att posera. Ett exempel var HKH Prins Carl-Philips nuvarande hustru Sofia Hellqvist, född 6 december 1984. Den 19-åriga brunetten ansågs så ”enorm” att hon blev utsedd till Miss Slitz 2004. Elva år senare var hon 30 år, gifte sig med sin drömprins och fick titeln Hennes Kungliga Höghet Prinsessa av Sverige.

Och så finns det folk som säger att utvik inte leder någonstans!

.

sofia naken

2010 var hon Prinsens flickvän och då dök det upp dittills okända nakenbilder, som påstods föreställa Sofia. Det blev nästan en liten skandal. Om man jämför med orm-bilden så stämmer axlarna, armarna, midjan, benen och det man ser av brösten. Så troligen är det här Sofia, i en bildserie som togs efter utviket i Slitz men aldrig publicerades. Kanske inte världens bästa bilder, men hon behöver verkligen inte skämmas över sin nakna kropp och upprördheten är svår att förstå. Vi är ju alla nakna under kläderna, eller hur?

2016 födde Sofia vad hovet kallade ”ett barn”. Ett lite modernare uttryck än ”Hej hopp, det blev en snopp”.

.

pernilla wahlgren 2001

Pernilla Wahlgren 2001

pernilla wahlgren utvik cafe 2001

En annan kändis som vek ut sig var Pernilla Wahlgren, 33 år gammal och inspirerad av mamma Christina Schollin, som också blev utvikningsflicka vid exakt samma ålder. Pernilla är född på julaftonen 1967 och gjorde bilderna ovan för tidningen Café 2001.

De nu avsomnade tidningarna Café, Slitz och Moore var faktiskt så här anständiga. Konceptet var att göra herrtidningar UTAN PORR. Flickorna visade därför inte mer än kollegorna i FIB-Aktuellt gjort i mitten av 60-talet. Erotiken låg i förföriska blicka, sexiga poser och blottade bröst, där dock bröstvårtorna nästan alltid doldes.

.

sveriges sexigaste 2002

I en omröstning 2002 utsåg tidningens Cafés läsare 34-åriga Pernilla Wahlgren till Sveriges sexigaste kvinna. Prinsessan Madeleine, då 20 år, kom på andra plats.

Då hade konceptet med listan över Sveriges sexigaste kvinnor plagierats av andra tidningar. Konkurrenten Slitz valde skådespelerskan Nadia Björling samma år. I tidningen QX valde dom lesbiska tjejerna Magdalena Forsberg, skidskytt, till sexigast i Sverige 2002. Cafe publicerade den sista listan 2005 och tyckte sedan att idén kändes ”urvattnad”.

.

pernilla wahlgren 2013

Sommaren 2014  sade Pernilla att hon fortfarande var stolt över utviket och tyckte bilderna var skitsnygga – trots att det blev en del upprörda reaktioner när det begav sig. Hon hade då framträtt som 45-årig sexig, kakbakande MILF i Melodifestivalen 2013, i gruppen Swedish Housewives.

.

femen frankrike

Topless politisk aktion

Slutord

Enligt min webbenkät med över tusen kvinnliga deltagare tycker dagens svenska tjej att det sexigaste med henne själv är kåtheten. På andra plats kommer rumpan och på tredje brösten. Fascistiska kvinnohatare kan inte längre få henne att skämmas över sin kropp och sexualitet. Och det måste man väl säga är ett lyckligt slut på den här berättelsen om kvinnan som vill visa upp sin nakna kropp och det faktum att både killar och tjejer tycker om att titta på den.

Läs mer om svenska tjejer från tiden när Sverige var ledande inom sex <HÄR>

Doktorsavhandlingen Tilltalande Bilder (Anja Hirdman 2001) handlar om FIB Aktuellt och kan beställas på alla bibliotek. Den innehåller intressanta och unika bilder och visar hur kvinnobilderna förändrades i Fibban och Veckorevyn under 60- 70- 80- och 90-talen.

.

nakna flickor hyde park 2013

Helnäck PR-kupp i Hyde Park

 *** All text publiceras som open knowledge och får kopieras och användas helt fritt! ***

Annonser

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i Flickor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När den svenska utvikningsflickan stod på topp

  1. erik skriver:

    mysigt!!!

  2. Tor Soting skriver:

    Jag kommer att läsa det här grundligt om och om igen. Det var den intressantaste ”blogg” eller vad det heter jag läst på länge.
    Jag är född 1955 och är uppväxt med tjejerna som påverkat mig till den man jag idag vill vara.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s