Flickor och fräckisar från en förlorad värld

fräckisar tidningarSka vi kunna få svar på den eviga frågan om det var bättre förr? Var det roligare att vara ung tjej? Var fräckisarna fräckare? Var svenskorna sexigast i världen? Häng med!

.

beatles fans 1963 tennishallen

Svenska beatlesfans 1963

När The Beatles kom till Sverige 1963 togs de omhand av ett tiotal unga flickor från fancluben. John Lennon passade på att fråga en sak som det hade varit otänkbart att fråga en engelsk flicka: -How do girls masturbate? Fanns det någon verklighetsbakgrund till synen på svenska flickor som erfarna och välinformerade när det gällde sex? Ja. Sex före äktenskapet var, i motsats till i stora delar av världen, något självklart för de svenska flickorna och medianåldern för det första samlaget var 16 år, precis som idag. Dessutom var Sverige först i världen med att införa sexualundervisning i skolorna.

I England fanns det ingen sexualundervisning och tonårskillar kunde vara ganska okunniga. Om inte deras far tog ett samtal om blommor och bin, killar emellan:

-Jag tänkte jag skulle prata lite om blommor och bin med dig.
-Kör hårt, farsan!
-Kommer du ihåg när du och jag var ute och åkte i min bil?
-Ja.
-Kommer du ihåg dom där två söta tjejerna som stod och liftade?
-Ja.
-Kommer du ihåg att vi stannade och plockade upp dem?
-Ja.
-Kommer du ihåg att vi körde in på en skogsväg och parkerade där?
-Ja.
-Kommer du ihåg vad vi gjorde med tjejerna sedan?
-Ja.
-Så gör bina med blommorna.

Det var för övrigt beatlarnas första turné utanför UK och den första konserten var i Sundsta Läroverks aula i Karlstad. Biljetterna kostade mellan 12 och 20 kronor och det tyckte de flesta var för dyrt, så lokalen var bara fylld till tre fjärdedelar. När John Lennon sjöng Twist and shout som extranummer gick miken sönder. Men redan nästa år skulle The Beatles komma tillbaka som superstjärnor och spela inför skrikande fans på Isstadion.

.

som havets nakna vind 1968

Sextiotalets svenska flickor var kända över hela världen för sin skönhet och frigjordhet. Ovan ser vi en anständig scen ur Som Havets Nakna Vind (One Swedish Summer) från 1968. Sommar, sol, klippor, bad och nakna, skamlösa flickor var bilden av Sverige som spreds över världen under 60-talet.

Hur glamorös var vardagen för en vanlig ung tjej i landet som förknippades med hämningslöst sex? Många flickor tyckte nog Sverige var ganska tråkigt och blickade ut i den stora världen. Man kunde höra de senaste hitsen på Radio Luxemburg, innan de kom till Sverige. Sedan kunde man höra dem på Tio i topp, ett av få ungdomsprogram i den statliga monopolradion.

Här finns flera avsnitt av Tio i topp, från 1962 till 1974: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3338&artikel=2733788

Om man jämför 1968 och 1970 märker man att något hänt. Presentatören låter inte längre som en statstjänsteman utan pratar snabbt, rytmiskt och med invävda skämt. Det har uppstått en ny kultur som cirkulerar kring en enda person: Diskjockeyn. Skoldanserna med levande musik har bytts ut mot diskotek med en så professionell diskjockey som elevrådets budget tillät. Tio i topps unika idé, mentometerröstningen med live tonårspublik, togs bort redan 1968. 1974 var programmet föråldrat och lades ner.

bildjournalen 60-tal

Om Tio i topp var tonårskulturens ena ben så var Bildjournalen det andra. Tidningens blomstring kom med det tidiga 60-talets pop. Men 1967 ville ingen läsa om svenska popkillar längre och tidningen hade ingen fingertoppskänsla för de nya trenderna som kom efter popen och modsen. 1969 hade upplagan rasat och Bildjournalen lades ner.

Bildjournalen och Tio i topp var produkter av ett oskyldigt och käckt 60-tal, ett 60-tal som tog slut med flower-power 1967, studentrevolten 1968 och Woodstock 1969. Början av 60-talet var på många sätt en fortsättning på 50-talet. Sverige förvandlades först under perioden 1965-1970. Sedan kom 70-talet och en av historiens största kvinnliga sexuella frigörelser.

.

fib aktuellt 1971 coverNär det inte fanns video och Internet var tidningarna mycket viktigare. 70-talets frigjorda tjejer läste hellre tuffa herrtidningar än romantiska tjejtidningar som Mitt Livs Novell. Marknadsledande FIB Aktuellt hade en miljon läsare varje vecka och hälften av dem var kvinnor.

.

Se 70-tal

Tidningen Se var mindre porrig och i första hand en bildtidning.

.

simonetta kohl miss world 1971

Under en period var de svenska flickorna kanske mest frigjorda i världen, både i sexfilmerna och i verkligheten. Till exempel så ingick det i Fröken Sverige 1971 att flickorna som tävlade vek ut sig nakna i Fibban. Det blev Simonetta Kohl som vann. Priset var en sportbil och att hon fick representera Sverige i Miss World. Femtiosex flickor tävlade för sina länder och läkarstudenten Lucia Petterle från Brasilien vann. Sju flickor gick till finalen, sedan kom åtta flickor som gått till semifinalen. Vi ser semifinalisterna på bilden ovan, Simonetta är fyra från vänster i röd klänning. Den höga klassen var det alltså på svenska utvikningsflickor 1971!

.

miss mässing 1970

Ännu mer tidstypisk var tävlingen Miss Mässing på Gröna Lunds stora scen 1970. Där var alla flickor som tävlade spritt språngande nakna!

.

svensk sexklubb i filmen firmafesten

Sexklubb 1972

För att förstå flickorna måste vi förstå tiden dom levde i. Varken förr eller senare har Sverige varit så sexliberalt. 1970 släpptes porren fri, sexklubbar, porrbutiker och poseringsateljéer växte upp som svampar ur jorden. Tanken var att allt äntligen skulle få blomma fritt utan att staten lade sig i. Utviken var det allra oskyldigaste i den nya sexvågen. På sexklubbarna demonstrerade flickorna onani, lesbiskt och samlag på scenen. Mellan sina dansnummer gick stripporna ut i publiken och erbjöd posering, ibland även prostitution. I början fanns det ingen åldersgräns för att arbeta på sexklubb och det behövdes inget tillstånd för att starta en klubb.

På bio gick filmen Mera ur kärlekens språk 1970 och ”alla” skulle se den. Tidningarna skrev att nu var den sista sexvallen bruten, det fanns inte mer att visa. Och biopubliken fick se onani, lesbiskt, samlag, gruppsex och följa med på både porrfilmsinspelning och sexklubb. Allt presenterat av gravallvarliga sexologer, som talade om hur viktigt det var att befria alla varianter av sex från skam och skuld.

I ett sådant samhällsklimat var det inte så obegripligt att vanliga, söta tonårstjejer ville vika ut sig – eller titta på andra tjejer som gjorde det.

.

tiffany poptidninge

Efter 1970 blev musiken fräckare och tuffare. Artister som Deep Purple, Black Sabbath och Alice Cooper var superstora. Många unga tjejer läste musiktidningar och ovan kan vi se Tiffany från 1973. Omslaget lockar med Harpo, Frank Zappa, Pugh Rogefeldt, Wizzard, Jackson Five och Slade – men framför allt Alice Coper. Det var alltså inte bara gulliga flickidoler som lockade tonårstjejerna, utan även till exempel Alice Coopers skräckrock och Frank Zappas avantgarde.

.utvikningskille 1972Eftersom herrtidningarna hade utvikningsflickor började tjejtidningarna med utvikningskillar. Cosmopolitan var först 1972 (bilden ovan) och under en kort period hade svenska tjejtidningar som Hennes helnakna utvikningskillar. Men eftersom tjejer vill titta på tjejer försvann utvikningskillarna lika snabbt som dom kommit.

Hur ungdomens moral såg ut i början på 70-talet illustreras av den här tidstypiska fräckisen. Pappan frågar sin dotter hur det var på festen igår:

-Drack du alkohol?
-Ja, det gjorde jag väl.
-Rökte du hasch?
-Ja, det gjorde jag väl.
-Hade du intimt umgänge?
-Ja, det hade jag väl.
-Vad hette han?
-Jag vet inte.
-Hur kan du inte veta vad han hette?
-Jag frågade inte.

Då blir pappan upprörd och säger: – Här har jag försökt ge dig en bra uppfostran och så får jag höra det här hemska. Hur många gånger har jag inte sagt till dig att man ska säga: -URSÄKTA, MED VEM HAR JAG NÖJET?

Den här fräckisen är fortfarande (ganska) rolig. En fräckis som Carl-Gustaf Lindstedt drog i svensk television i början på 60-talet har däremot helt tappat sin poäng:

Annika och Sven, sluta bråka i Lillans säng innan ni väcker tvillingarna. Om ni är snälla ska ni få följa med mamma och pappa till kyrkan imorgon. Vi ska gifta oss.

.en rolig halvtimma

Fräckisarna i En Rolig Halvtimma (och kopiorna Adam & Eva och Helgarv) var tydligen amerikanska, för det handlade mycket om att ett par fick se varandra nakna första gången på bröllopsnatten. Den synen på sex var helt främmande i den svenska kulturen, men svenskarna kände till principen och kunde skratta åt fräckisarna.

– Hur var din bröllopsnatt?
– Bra, men jag blev lite förvånad när jag fick se att min man bara hade en fot.
– Det var inte så dåligt, på min bröllopsnatt fick jag se att min man hade bara två tum.

Paret klär av sig inför bröllopsnatten. Bruden låter mer och mer fägring falla till golvet:

– Peruk, snopet vad?
– Lösögonfransar, snopet vad?
– Löständer, snopet vad?
– Lösbröst, snopet vad?

Då blir brudgummen irriterad, drar ner byxorna och säger:

– Bortskjuten i kriget, snopet vad?

Ett annat populärt tema var penisstorlek. Flickan som klär av en pojke säger besviket:

– Jag trodde den skulle vara större.
– Bara för det behöver du väl inte släppa den så den slår i taket!

En man går upp ur vattnet på en nudiststrand och ”den” släpar i sanden. När han ser att folk stirrar utbrister han irriterat:

– Vad glor ni på? Era krymper väl också när ni badar!

Till slut en fräckis som berättades i ett svenskt humorprogram på tv när det begav sig:

Rolle gick in till läkaren och lade upp ”den” på hennes skrivbord. Hon undersökte den noga och sade sedan:

-Jag kan inte se något fel på den.
-Nej, men ÄR DEN INTE SNYGG? sade Rolle stolt.

Sådan humor fick svenska folket att, som man sade, garva läppen av sig.

Dom allra sexigaste utvikningflickorna hittar du om du <klickar här!>

.

Hem

Annonser

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i Flickor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s