Staden där tiden stannade en dag 1983

.

Tyvärr blir övergivna hus ofta meningslöst vandaliserade. Här är motsatsen till ett övergivet och vandaliserat spökhus. En hel spökstad i nyskick med plats för tolvhundra personer! Befolkningen flyttade på kommando och lämnade allt som det var 1983. Bollarna ligger kvar på biljardborden, som om spelarna gått ut för att släppa av en rökare. Staden ligger så avlägset att vandalerna inte kan ta sig dit. Och i det här klippet från kanadensisk teve försöker en affärsman få spökstaden att återuppstå.

Hur gick det sedan? För bara några veckor sedan gick spökstaden ut med att den ska börja syssla med export av flytande naturgas. Stora planer som beräknas kosta ungefär tvåhundra MILJARDER kronor! Då ingår raffinaderi, pipelines och en hamn för djupgående tankfartyg. Stay tuned for more news. Blast From The Past rekommenderar dock inte någon att ta banklån för att köpa aktier i projektet. Om man säger så.

Från början bodde personalen oerhört primitivt i husvagnar och den enda kontakten med omvärlden var via en radiotelefon på gruvbolagets kontor. Gravida kvinnor fick lämna staden tre månader innan ungen förväntades ploppa ut eftersom kvalificerad sjukvård saknades. 1979 började man bygga en tjusig stad med galleria, bubbelpooler, kabelteve, sjukhus, restaurang och allt man kunde önska sig. Den nybyggda staden Kitsault övergavs plötsligt 1983 när priserna på molybden sjönk och gruvan (eller dagbrottet) lades ner. Gruvbolaget funderar faktiskt på att öppna gruvan igen och kanske exploatera fler natursköna berg i närheten, där det finns mer molybden. Även om detta beräknas skapa sexhundra nya jobb så hotar det paradoxalt nog samtidigt samhället, genom att naturvärden, ekoturism och fiske skulle förstöras.

För övrigt är det här inte ödemark. Sedan tolvtusen år finns det en urbefolkning här, med det tungvrickande namnet Nisqa’a. På andra sidan fjorden finns det en annan övergiven gruvstad, Alice Arm. Där fanns en silvergruva på fyrtiotalet. Wikipedia listar 168 sådana ”Ghost Towns” i British Columbia!

Där fick rost- och spökspanarna något att bita i.

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i raketost och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s