Kalla kriget och varm choklad

om kriget kommer broschyr

Livet är fullt av paradoxer och en sådan är hur folkhemmet stod på två ben: Präktiga kärnfamiljer och överhängande hot om atomkrig. Det var en tid av kallt krig och varm choklad.

I sant femtiotalskäck anda skyddade Tage Erlander, Lennart Hyland och Totalförsvaret oss mot krigets fasor. Den som fick en atombomb i pallet skulle bli rejält omplåstrad av Civilförsvaret. Det sägs att Sverige var det land som planerade mest för Tredje Världskriget, det fanns planer för allt in i minsta detalj. Och vi gav aldrig upp, även om Sverige blev ockuperat skulle motståndet fortsätta. Tänk på att kända radioröster kan imiteras, varje meddelande att motståndet ska avbrytas är falskt. Även om den som påstår det låter som Lennart Hyland!

Nu säger ÖB att vi kan hålla stånd mot ryssen en vecka. Då hade vi världens tredje största flygvapen och en Draken fick symbolisera det svenska invasionsförsvaret. Civilförsvaret var stort och de svenska skyddsrummen var världsberömda:

.

.

Alla större orter har en underjordisk ledningscentral, dit myndigheterna skulle flytta när atombomben small. Dessa topphemliga grottor är ibland bevarade som om tiden stannat strax innan de ryska bombplanen lyfte:

.

.

Ibland är de förstörda av fukt, översvämningar och koppartjuvar:

.

.

Svenskarna fick lära sig lyda överheten när landet blev protestantiskt och den som mopsade upp sig piskades, halshöggs och styckades (i den ordningen) på stadens torg. De gamla takterna sitter fortfarande i. Folk väntar tills det blir grön gubbe, använder cykelhjälm och stänger av duschen medan de tvålar in sig. Därför säger Om Kriget Kommer föga överraskande att alla är skyldiga att lyda Sveriges lagliga regering även under en ockupation. Svensk lag fortsätter gälla om vi blir en sovjetrepublik, för det har Riksdagen bestämt.

Men någon måtta får det vara på den svenska snällheten. Blir landet ockuperat ska alla riktiga karlar starta fritt krig mot fienden.

.

fritt krig i Sverige

Här vilar inga ledsamheter! Jag oroar mig inte, för jag har laddat upp med både kaffekuponger och vevgrammofon. Ja, så man kan spela sina 78-varvare i händelse av att elströmmen bryts. Och när man ser alla gamla fina beredskapsfarser är det nästan så man börjar längta efter ett tredje världskrig! Härliga tider, strålande tider!

.

om kriget kommer

Snubben på bilden ovan visar att ett atomkrig inte är något att hänga läpp för. Tag det med ett leende och med en glimt i ögonvrån och vänd den glada sidan till om någon trampar dig på tån. När fienden kommer så utrymmer vi och då kan dom ej slåss. Och hjälper ej det får vi sjunga förstås:

.

.

Med ordning och reda går en utrymning som en dans:

.

flyktingar

inkvartering i krig

Sedan kom något geni på hur sårbara kommunikationerna var. Några bomber på trafikplatser och järnvägsknutar skulle skapa ett gigantiskt traffic jam, där den utrymmande befolkningen satt fast när det brakade loss. Det är ju bara att se vad en nedriven kontaktledning på Stockholms Central eller en trafikolycka på Essingeleden i rusingstid kan ställa till med!

Dessutom blev hela konceptet att inkvartera folket i tätorterna hos bönderna på landet orimligt, när majoriteten av befolkningen bodde i stan.

Så i all tysthet lades planerna för massutrymning till handlingarna. Och om ingen har flyttat på dem så ligger de fortfarande kvar  där.

.

Lite sexigt sjuttiotal

Annonser

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i raketost och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s