Utan sprit är livet skit

sprit

Hejsan! Jag var nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig.

Det är ett allmänt känt faktum att damerna blir vackrare av whisky. Förutsatt att det är herrarna som dricker den. Ja, spriten dödar långsamt – men vem f-n har bråttom?

I boken There are no secrets avslöjar Tai Chi-mästaren Chen Man Ching hur man botar förkylning:

1. Häng din hatt på sängstolpen och lägg dig på sängen
2. Drick whisky tills du ser två hattar.

Själv använder jag bara whisky som medicin mot ormbett. Så varje fredag firar jag med en låda whisky och en låda ormar.

humor med helan och halvan

Men allvarligt talat, livet är inte bara whisky. Det finns ju mycket annat. Brännvin t’x. Laurel and Hardy kallades först Storslam och Lillslam i Sverige. Men det var ju inte särskilt roligt. Då kom någon på att kalla dem Helan och Halvan. Sprithumor fungerar alltid. Det här är namnen på de första sjutton snapsarna:

1. Helan
2. Halvan
3. Tersen
4. Qvarten
5. Qvinten
6. Sexten
7. Septen
8. Rivan
9. Rafflan
10. Rännan
11. Smuttan
12. Smuttans unge
13, Lilla Manasse
14. Lilla Manasses bror
15. Femton droppar
16. De döda kreaturens återuppståndelse
17. Ett evigt liv

Hur stor ska en riktig snaps vara? Det finns två gamla svenska mått som användes för snapsar. En jungfru är 8,2 cl och en bläcka är 16,4 cl. Det var tradition att arbetsgivaren bjöd byggnadsarbetarna på en bläcka på morgonen, så dom kom igång. Om man jobbade över förutsattes arbetsgivaren också bjuda på sprit. Att vara full på jobbet är en gammal fin svensk tradition som vi borde återuppliva! Man kan inte vara nykter jämt.

Ett traditionellt svenskt tillbehör till brännvin är gurka, kan saltas efter behag. Man kan även lägga en gurkskiva i brännvinet, men låt den inte ligga i för länge så grönsakssmaken blir alltför dominerande.

Undvik köpspriten som säljs på Röda Näsan. Försök få tag på riktigt hembränt från någon 80-årig skärgårdsbo som kan sina saker istället. Då får du uppleva den rena, milda spritsmaken som den egentligen ska vara. Men se upp för dåligt hembränt. Förra veckan var jag på fest där värden bjöd på hembränt. Sedan delade han ut vita käppar vid utgången när man skulle gå hem.

Ska man krydda brännvin? Skvattram har använts som afrodisiaka och såldes förr på apoteket under namnet Herba Ledi. Så att krydda brännvin med skvattram är att förena det bästa av två världar och skaffa sig sju intressen. Sex och brännvin.

tiny tove i sexkomedi

Läs mer om Sveriges hetaste porrstjärna Tiny Tove!

Det här är en alldeles sann historia. En läkare jag känner träffade den kände medicinmannen Rolling Thunder. Då tänkte läkaren att han skulle passa på att fråga en sak.

-I mitt hemland Sverige har vi mycket problem med förkylningar, men det finns inget botemedel. Finns det något ni indianer använder mot förkylning?

Rolling Thunder sade att det inte var några problem. Tag roten från en brännässla och låt den ligga i brännvin. Sila bort roten och drick.

Ja, läkaren lade en nässelrot i brännvin och väntade på att han skulle bli förkyld. En dag vaknade han med en kraftig förkylning och drack sin hemgjorda medicin.

-Blev du frisk? frågade jag.
-Nej, men det blev roligare att vara förkyld, sade han.

svenska småbils- och rusdrycksföreningen

Själv är jag stolt medlem i det tämligen pausade Svenska Småbils- och Rusdrycksförbundet SSB&RDF. På bilden synes styrelsen iförda attributen cocktailglas, rak pipa, rökrock och fez. Observera BP-flaggan i bakgrunden. Som medlem i SSB&RDF förbinder man sig att leka med sina Matchbox-bilar och hedra cocktailtimmen varje dag. Så om du ser ett gäng lindrigt nyktra stofiler leka med bilar i sandlådan behöver du inte ringa närmaste dårhus och fråga om dom saknar några patienter.

Slutligen vill jag framhålla att det här inte är någon spritpropaganda. Man kan ha roligt utan sprit.

Men det är dumt att chansa.

Mer gamla vitsar

Annonser

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i raketost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s