Alice Babs är en andlig mul- och klövsjuka

alice babs swing

Alice Babs och Swing it, magistern! gjorde enorm succé och man talade om babsfeber i Sverige, Danmark och Norge. I Finland var dans förbjuden och radion spelade mest psalmer och marscher. Nöjen ansågs opassande när landets söner dog vid fronten. Trots detta gjorde Babs succé när hon uppträdde i Finland, på en konsert till förmån för krigsinvaliderna.

Samtidigt blev Alice Babs måltavla för alla swinghatare. I Tredje Riket var inte bara swing förbjuden vid den här tiden. All musik med judiska kompositörer, judiska förläggare, engelska texter eller engelska titlar var förbjuden. Finska Harmony Sisters fick byta namn till Systrarna Valtonen, när de turnerade i Tyskland. I detta klimat kallades swing afrikarytmer och negermusik, med mest tänkbara nedsättande avsikter.

Många präster ansåg att dans och populärmusik var synd. Alice Babs tog särskilt illa upp när präster kallade henne ungdomens förförare och Babs såg det som en stor revansch, när hon senare uppträdde i kyrkor med Duke Ellington. En klassiker i sammanhanget är kyrkoherde Grändes tal till värnpliktiga, där han kallade Alice Babs och swingen en andlig mul- och klövsjuka.

Alice Babs kallades en ”slyna” som sjöng ”negermusik”. I en recension av hennes skiva Scatterbrain stod det: ”Denna skiva borde inte få spelas annat än i en obebodd trakt i mörkaste Afrika.”   Ett av de grövre inläggen sade att ”swingsångerskor bör ha smisk på stjärten och sättas i skolbänken”. Alice Babs började sjunga professionellt när hon var femton och var bara sexton år när Swing it, magistern! spelades in.

Alice Babs hoppade av en lysande utlandskarriär, för att ta hand om man och barn. Nuförtiden väntar de flesta kvinnor med barn till trettioårsåldern – just för karriärens skull. Idag ser ju väldigt få kvinnor livet som ett val mellan yrkesarbete och familj. Men på 50-talet var hemmafrun normen och den som arbetade utan att vara ekonomiskt tvingad ansågs lite konstig. Karriärkvinnor var så udda att de hade en egen klubb, Karriärkvinnors Klubb.

Om Alice Babs fortsatt sjunga jazz hade hon nog kunnat bli nästan hur stor som helst ute i världen. Duke Ellington (hennes ungdomstids store idol) specialskrev musik för henne, som ingen annan klarade av att sjunga. Som en sista hedersbetygelse spelades Alice Babs musik på Duke Ellingtons begravning.

Egentligen var swingens tid över 1940 och bebopen på väg att ta över. Genom att Sverige var avspärrat kom det inte ny musik under kriget och den svenska swingens storhetstid inföll 1939-1944. För den stora allmänheten förkroppsligade Alice Babs swingen.

swing verboten

Blast from the past home

Om Roger Krook

Skriver om både det ena och det andra. Mest det andra.
Det här inlägget postades i musik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Skriv något mossigt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s